Linkovi

Transparency International BiH: Rasformirati trenutni saziv VSTV-a


Rasformiranje trenutnog saziva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH), uvođenje vetting procedura (detaljna provjera kandidata) ili re-evalucije svih sudija i tužilaca, i donošenje seta novih propisa koji će osigurati integritet i odgovornost, mjere su koje je u saopštenju za javnost u petak zatražio Transparency International BiH, nakon najnovije afere u koju je uključen predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta potvrdila je u četvrtak 26. novembra, za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je zaprimila prijavu protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV.

Prijava je zaprimljena nakon što je portal istraga.ba objavio snimak razgovora Tegeltije o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

Na objavljenom snimku razgovora - za koji je Tegeltija potvrdio da je obavio sa bivšom članicom VSTV Milijanom Buha - čuje se Tegeltijin odgovor, na, kako je sam objasnio, Buhin „pokušaj da zatraži savjet o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju“.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) poziva međunarodne aktere da osiguraju mehanizme i sredstva za radikalni reformski zaokret u pravosuđu. Najnovija afera u kojoj predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) na objavljenom snimku na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sudije koja je sestra članice VSTS-a dodatno će narušiti povjerenje građana jer ovi navodi neće biti istraženi”, navodi se u saopštenju TI BiH.

Svoju tvrdnju u Transparency-ju potkrepljuji činjenicom da su disciplinske komisije, sastavljene od članova VSTS-a ranije, zauzele stav da predsjednik VSTS-a ne može snositi disciplinsku odgovornost jer radnje preduzima u svojstvu predsjednika Savjeta, a ne sudije.

TI BiH je krajem 2017. godine, prije nego što je lice koje se pominje u snimku imenovano na mjesto stručne saradnice u Okružnom privrednom sudu, primio prijavu da je konkurs farsa i da će ovo lice biti imenovano zbog svojih porodičnih veza sa članicom VSTS-a”, navode u Transparency-ju.

U TI BiH ističu i kako je Okružni privredni sud u Banjaluci odbijao dostaviti informacije o konkursnoj proceduri, te ih je dostavio poslije više od dvije godine i dvije sudske presude u koristi Transparency-ja.

Dokumentacija je pokazala da je izabrana kandidatkinja zaista bila najbolja na pismenom testiranju, ali se u prijavi, u kojoj je najavljeno njeno imenovanje, isticalo da je pismeno testiranje najveći koruptivni rizik. I da će to biti razlog što će mnogi protivkandidati odustati od procedure, kao što je i bio slučaj”, navode u TI BiH.

U toj organizaciji dodaju da trenutni zakonodavni i institucionalni okvir nije u stanju osigurati integritet i nužne reformske procese, te da se pravosuđe u BiH nalazi u dubokoj krizi.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija bio je u središtu i afere “Potkivanje”, zbog koje je u Parlamentarnoj skupštini BiH u maju 2019. godine formirana posebna parlamentarna komisija za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

U toj aferi Tegeltija se na videosnimku dovodio u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika Agnecije za istrage i zaštitu - SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u BiH pravosuđu.

XS
SM
MD
LG