Linkovi

Kanton Sarajevo kupuje 200.000 doza ruske Sputnik V vakcine


ilustracija
ilustracija

Skupština Kantona Sarajevo (KS), na hitnoj online sjednici u petak (28. maja), usvojila je prijedlog Vlade Kantona Sarajevo o nabavci vakcina Sputnik V iz Rusije.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto podsjetio je kako su KS i Vlada Federacije BiH 15. aprila potpisale sporazum o zajedničkoj nabavci vakcine Sputnik iz Rusije, preko domaće kompanije Bosnalijek.

Za Kanton Sarajevo dogovorena je nabavka 200.000 doza vakcina, a za ostale dijelove Federacije 300.000 ruske vakcine Sputnik V koja još nema odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) ni Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Forto je rekao da se radi na nabavci vakcina i drugih proizvođača i pozvao građane da se vakcinišu dostupnim vakcinama, a ne da čekaju nabavku nekih drugih.

''U ovom momentu najvažnije je da što veći broj građana primi prvu dozu vakcina. Treba imati u vidu primjer Velike Britanije koja je najuspješnija bila u tome da masovnom vakcinacijom u kratkom roku smanji krivulju oboljelih. Zato je važno da se građani vakcinišu što prije, a ne da čekaju nabavku ovih ili onih vakcina'', kazao je Forto.

Forto je najavio da će se Kanton Sarajevo priključiti naporima Vlade FBiH za nabavku Pfizer i kineskih vakcina.

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Zavod za javno zdravstvo FBiH, direktno pregovaraju sa proizvođačima vakcina i riječ je o ugovorima za nabavku vakcina Sinopharm, Pfizer i Sputnik V u količinama po 500.000 doza, saopšteno je u srijedu 26. maja iz Vlade FBiH.

U saopštenju se navodi da Vlada i Zavod za javno zdravstvo FBiH „preferiraju zaključivanje ugovora direktno sa proizvođačima vakcina, kontroliranih od strane matičnih država“, o čemu su u srijedu informisali Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Iz Vlade FBiH je saopšteno da su Zavodu za javno zdravstvo dostavljena još četiri prijedloga ugovora putem veletrgovaca, i to za nabavku 500.000 doza vakcina proizvođača Pfizer, i po 250.000 doza proizvođača Sinovac i Sinopharm.

Federacija BiH je direktno pregovarala sa Kinom za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine protiv COVID 19 i taj je ugovor, kako je rečeno poslanicima u fazi potpisa. Kriteriji za odabir, kako navode iz Vlade FBiH, su brzina isporuke, cijena i uslovi plaćanja, a ponuđeni rokovi kreću se od 15 do 30 dana.

Prvom dozom vakcine protiv COVID-a 19, u BiH je vakcinisano 91.444 osoba, dok je revakcinaciju završio 31.221 građanin.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG