Linkovi

BiH nabavlja 200.000 Pfizer vakcina, Kina donira 50.000 doza


Dolazak prvih COVAX vakcina u Sarajevo
Dolazak prvih COVAX vakcina u Sarajevo

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) dalo je suglasnost za kupovinu 200.000 Pfizerovih vakcina protiv COVID-19.

Kako je rečeno novinskoj agenciji FENA, Predsjedništvo BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici, na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH, dalo suglasnost za zaključivanje međunarodnog sporazuma o nabavci vakcina između Republike Austrije i BiH, a odnosi se vakcine Pfizer/BioNTech.

Ova isporuka od 200.00 hiljada vakcina bit će plaćena sredstvima iz IPA fondova.

Iz Ministarstva vanjskih poslova u petak, 16. aprila, saopćeno je da će BiH do kraja aprila dobiti i 50.000 doza kineskih vakcina protiv COVID-19, koje su donacija Narodne Republike Kine.

O donaciji su na sastanku u srijedu razgovarali Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH i ambasador Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping.

Ambasador Ping upoznao je ministricu Turković da će transport 50.000 doza vakcina započeti 24. aprila, te da će u BiH zemlju stići do kraja ovog mjeseca.

Dodao je da će obaviti razgovore i s predstavnicima nadležnih institucija u našoj zemlji, kako bi bili dogovoreni detalji oko isporuke i primopredaje vakcina, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković je izrazila zahvalnost Narodnoj Republici Kini za značajnu donaciju vakcina, te naglasila da građani naše zemlje duboko cijene kontinuiranu pomoć u borbi protiv pandemije.

Tokom sastanka je istaknuto da je također ostvaren napredak kada je u pitanju komercijalna nabavka vakcina iz Kine, te da se isporuke za našu zemlju očekuju u narednim sedmicama.

BiH bi krajem aprila i početkom maja trebala dobiti i vakcine naručene iz COVAX mehanizma.

Isporuke su dio ranije dodijeljene količine od 108.000 doza za period februar - maj 2021. godine, a u okviru koje je krajem marta u BiH već dopremljeno 26.400 doza vakcina AstraZeneca i 23.400 doza Pfizer/BioNTech vakcina.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG