Linkovi

Pahor u Sarajevu: Slovenija donira vakcine BiH


Bosnia and Herzegovina, Sarajevo - Slovenian president Borut Pahor on a meeting with members of BiH Presidency, March 5 2021
Bosnia and Herzegovina, Sarajevo - Slovenian president Borut Pahor on a meeting with members of BiH Presidency, March 5 2021

Predsjednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će Slovenija donirati Bosni i Hercegovini 4.800 doza vakcina AstraZeneca protiv COVID-19.

Pahor je u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje je sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine razgovarao o borbi protiv pandemije, ilegalnim migracijama, te predstojećem Samitu u okviru Procesa saradnje na Zapadnom Balkanu Brdo-Brioni.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je da je pomoć Bosni i Hercegovini u vakcinama svakako dobro došla u vrijeme kada se još uvijek čeka isporuka vakcina iz Covax mehanizma.

Takođe, kako je slovenački predsjednik dao korisne savjete za ekonomsku strategiju nakon pandemije.

"Ono što smo vidjeli je da Slovenija radi na tome kako strateški se odnositi prema pitanjima nakon pandemije, kako da društvo najbolje odgovori na izazove trenutka i da pored kriza izvuče se najbolje i to bi trebalo da rade i druge zemlje", rekao je Dodik.

Osim izazova koje donosi pandemija na Samitu Brdo-Brioni, jedna od glavnih tema je i evropski put Zapadnog Balkana kazao je slovenački predsjednik Borut Pahor.

''Čvrsto vjerujem da je proširenje Evropske unije za Zapadni Balkan ultimativno geopolitičko pitanje i da je važno za mir, sigurnost kako naroda Zapadnog Balkana, tako i za države Evropske unije'', kazao je Pahor najavljujući da će ova tema biti jedan od prioriteta kada Slovenija preuzme predsjedavanje Evropskom unijom.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa koju je Pahor, kao tadašnji premijer 2010. godine, osmislio za jačanje međusobnog povjerenja i pomoći na europskom putu zemalja zapadnog Balkana.

Stekao se običaj da se na samit inicijative Brdo-Brioni kao gost pozove netko od čelnika iz država članica EU-a ili institucija Evropske unije.

Dodik podsjeća da je primjetan zamor Evropske unije kada je u pitanju proširenje ove zajednice.

"Vidimo jedan zamor koji želimo da nam bude objašnjen, da imamo ako je to moguće dijalog sa EU koja bi nam pomogla da se definišu termini i prolazna vremena za dalju integraciju i želim da istaknem podršku inicijativi predsjednika Slovenije da na poseban način EU treba da tretira čitav ovaj region, a ne da to svede samo na pitanje tehničkih zahtjeva za proširenje", kazao je Dodik.

No, Pahor smatra da će, uprkos svim izazovima sa kojima se suočava Evropska unija, pitanje proširenja doći na uskoro na red.

''Kao jedan od čelnika države Evropske unije razumijem da su umorni od svih pitanja sa kojima se EU suočava.Izgubili smo jednu važnu članicu Veliku Britaniju, tu su i odnosi sa Rusijom i Turskom, sa cijelim geopolitičkim poljem oko nas...Moja želja je da predstavnici evropskih zemalja na Samitu u Sloveniji shvate da je za mir i sigurnost i ove regije i EU važna integracija Zapadnog Balkana u ovu zajednicu'', kazao je Pahor.

Jedna od tema razgovora slovenačkog predsjednika sa tročlanim Predsjedništvom BiH bili su i migranti i kako se izboriti sa migrantskom krizom u vrijeme kada je EU sve restriktnija po pitanju zatvaranja granica.

Dodik je podsjetio da Bosnu i Hercegovinu migranti koriste kao tranzitnu zemlju, ali značajan broj ostaje ovdje jer su ''sve tvrđe linije'' ulaska u zemlje Zapadne Evrope.

"Ovdje ljudi ostaju, a ne žele da ostanu. Postaju ratoborniji u smislu odlaska dalje, a EU ne dozvoljava dolazak na njen prostor. To pitanje ne možemo rješavati samostalno i o tome smo razgovarali, kao i o iskustvu Slovenije koje može da pomogne i Bosni i Hercegovini", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pahor podsjeća da su zemlje EU zauzele zajednički stav da štite svoje granice od prekomjernog ulaska migranata, te da je i Slovenija preuzela sve mjere da zaštiti vlastite granice.

No, smatra da se ni jedna zemlja pojedinačno ne može boriti sa ovim problemom i da treba zajedničkim snagama pronalaziti prihvatljiva rješenja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG