Linkovi

BiH u trećem talasu koronavirusa. Više od 50 mrtvih dnevno


COVID19
COVID19

Nefunkcionalan sistem, korupcijom zarobljene BiH, se ovih dana mjeri egzaktnim pokazateljima - brojem mrtvih.

Povećan broj zaraženih i umrlih od COVID19 signalizira da je Bosna i Hercegovina u trećem talasu zaraze od početka pandemije.

Zdravstvene i civilne vlasti iz BiH zadnjih sedam dana javljaju o povećanju broja zaraza i smrti usljed COVID19. Podaci državnog Ministarstva civilnih poslova govore o 63 preminulih 15. marta, dok se dan poslije javlja o 53 žrtve virusa.

U porastu je i broj zaraženih koji je 16. marta prešao 1600 za jedan dan. Najviša brojčana visina koju je drugi, prošli talas virusa dosegao je 1950 zaraženih, za jedan novembarski dan prošle godine.

I krivulja koja predstavlja podatke američkog univerziteta Johns Hopkins pokazuje početak novog talasa zaraze u Bosni i Hercegovini. Broj žrtava virusa u BiH od početka pandemije prešao je 5000.

Bolnice se pune

Zdravstvene i civilne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini teško se nose sa ovom zdravstvenom krizom.

U najvećoj bolnici u zemlji, KCUS Sarajevo, uvedeno je vanredno stanje. Tu je smješteno više od 500 COVID19 pacijenata. Druga sarajevska bolnica - Opća bolnica Abdulah Nakaš, tretira još više od 150 ljudi oboljelih od virusa.

O prepunjenosti i ograničenosti kapaciteta zadnjih sedam dana javljalo se i iz drugih bolnica u entitetu Federacija BiH, poput goraždanske i zeničke bolnice.

U entitetu Republika Srpska na dan 16. mart u bolnicama je više od 850 COVID19 pacijenata.

BiH još bez vakcina

Bosna i Hercegovina je na začelju svjetske kolone zemalja u COVID19 imunizaciji.

U zemlju je do sada ušla manja količina cjepiva,donacije Srbije i Slovenije, te manji kontingent ruskih vakcina Sputnjik V koje je obezbjedila vlada entiteta Republika Srpska. Ukupno, radi se o zanemarivim količinama u odnosu na količine potrebne populaciji od najmanje 3 miliona u državi.

Entitet Federacija BiH do sada, za razliku od entiteta Republika Srpska, nije uspio do sada nabaviti niti jednu dozu vakcine.

Godinu dana nakon početka pandemije entitetske vlasti u nabavku vakcina krenule su formiranjem tijela koje bi trebalo voditi proces. U tijelu nema doktora imunologa već ga čine političari ili funkcioneri različitih institucija vlasti i zdravstva.

Bosni Hercegovini je, kroz globalni program raspodjele vakcina COVAX, obećano vakcina za 20% populacije i najavljeno da će prvi koontingent biti isporučen u zadnjoj trećini marta.

Nepovjerenje u sistem

Afera poznata pod imenom "Respiratori", sudski proces protiv osoba koje se bile povezane sa nabavkom respiratora za tretiranje COVID19 pacijenata, dodatno je narušila povjerenje građana u sistem.

U jeku najveće krize potrošeno je više od 10 miliona maraka, i kupljeno je 100 respiratora koji se ne mogu koristiti u intezivnoj njezi, tamo gdje su najpotrebniji. Učesnici "poslovnog poduhvata" proveli su noć u pritvoru.

Šarolikost ove javne nabavke pokazuje sastav optuženih. Entitetski Premijer i zamjenica, direktor Civilne zaštite, direktor poljoprivrednog preduzeća koje je uvoznik respiratora, direktor medicinske agencije.

Suđenje je u toku, nejasno je još da li su kupljeni respiratori uopšte upotrebljivi, a bolnice su ostale bez prijeko potrebne opreme. Ni prije toga, BiH se nije mogla pohvaliti sa velikim sistemskim povjerenjem koje joj građani ukazuju.

Nepovjerenje u sistem demonstiraju i visoki sistemski zaposlenici, neki sjede i odlučuju i u tijelu za nabavku vakcina. Tako je prolongiran proces potpisivanja nabavke vakcina zato su se odgovorne osobe pravdale strahom od krivičnog progona, kao u aferi "Repiratori".

Napovjerenje u sistem demonstriraju i dijelovi zdravstvenog sistema, poput bolnica koje svoje organizacione i logističke probleme komuniciraju prema javnosti često nemoćni da ih riješe sa nadležnima i odgovornima.

Na kraju tog lanca i sa najvećim kolateralnim štetama - životima, su građani BiH, prema zadnjem popisu njih više od 3 miliona, o čijem zdravlju bi se, prema ustavu i zakonima, sistem trebao trebao pobrinuti.

Svjesni nefunkcionalnosti sistema veliki broj građana iz oba entiteta prijavio se za vakcinaciju u Srbiji koja u regionu prednjači po stepenu imunizacije.

Nefunkcionalan sistem, korupcijom zarobljene BiH, se ovih dana mjeri egzaktnim pokazateljima - brojem mrtvih.

XS
SM
MD
LG