Linkovi

BiH: Stiglo 20 000 ruskih vakcina za RS


FILE PHOTO: a medical specialist holds a vial of Sputnik V vaccine against the coronavirus in a department store in Moscow, Russia
FILE PHOTO: a medical specialist holds a vial of Sputnik V vaccine against the coronavirus in a department store in Moscow, Russia

U bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) u ponedjeljak 1. marta stiglo je 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V (Sputnjik V) protiv korona virusa.

U Banjaluci vakcine su dočekali predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

Tom prilikom Šeranić je rekao kako će ova vakcina biti namjenjena zdravstvenim radnicima i za stračke domove, kako bi završili vakcinacije koje su već započeli dijelom kroz prvi kontigent vakcina koji je stigao u RS, a dijelom kroz saradnju sa zdravstvenim radnicima iz Srbije.

“Tako da ćemo zatvoriti prvu kategoriju prema Planu vakcinacije stanovništva koje treba da se vakciniše i imati određene količine doza koje ćemo već usmjeriti prema populaciji prije svega mislim na lica koja su starija od 65 godina i koja imaju hronična oboljenja”, rekao je Šeranić novinarima.

I ova doza po interventnom uvozu mora ići na kontrolu kvaliteta u Agenciju za lijkove Bosne i Hercegovine, rekao je Šeranić, te dodao da je nakon toga vakcina spremna za distribuciju zdravstvenim ustanovama.

Vakcine su dopremljene u prostoprije banjalučke kompanije “Krajina grup”.

Za razliku od prvog kontingenta od 2.000 ruskih vakcina koje su 1. februara stigle avionom direktno iz Rusije na aerodrom u Sarajevo, ovog puta ruske vakcine su stigle na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u nedjelju veče 28. februara kada je selitio avion sa 100.000 doza ruskih vakcina, odakle je transportovan u Bosnu i Hercegovinu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se narednih dana očekuje i drugi kontigent vakcina.

On je novinarima rekao da se Republika Srpska odlučila na samostalnu nabavku vakcina jer su shvatili da da Covax mehanizam kasni sa dostavom vakcina.

"Mi smo krenuli svojim putem, evo danas je dokaz da Republika Srpska dobija vakcine na drugi način i mimo sistema Covax. Preko Covaxa mi smo uplatitili za 200.000 građana ili 400.000 doza. Sa Ruskom Federacijom isto tako 400.000 doza ili 200.000 građana. Imamo obećanje iz Evropske unije, također sa Kinezima radimo na obezbeđenju određenih doza, tako da Republika Srpka ima već uplaćenih 400.000 doza, a u pregovorimo smo za bar još toliko”, rekao je Višković.

Istakao je da je sa ‘Rusima je potpisan okvirni ugovor na 1,2 miliona doza’.

Iz Agencije za lijekove BiH istakli su 26. februara da je "neophodno da svaka uvezena serija prođe kontrolu", odgovarajući na upit RSE o tome da li će ruske vakcine u novom kontingentu morati proći proces kontrole kao kontingent sa prvih 2.000 doza 'Sputnik V'.

U Agenciji navode i da nisu zaprimili zahtjev za registraciju vakcine Sputnik V na tržištu lijekova u BiH.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH još čekaju na vakcine iz COVAX mehanizma.

Dvadeset petog februara je održan sastanak bh. zvaničnika koji su razmatrali i druge mogućnosti za nabavku vakcina za građane Federacije.

Najavljen je i sastanak sa predstavnicima Pfizera u BiH kako bi se sagledali mogućnost ubrzanja dostave vakcina za BiH. Sastanak je trebao biti održan u 26. februara, ali je odgođen za prvu sedmicu marta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG