Linkovi

Hrvatska donira BiH 30.000 doza AstraZeneca vakcina


arhiva
arhiva

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Ankica Gudeljević potpisala je u srijedu, 26. maja, bilateralni Ugovor sa Republikom Hrvatskom, kao i tri-paritetni Ugovor između BiH, Republike Hrvatske i kompanije AstraZeneca kojim se stvaraju uvjeti za donaciju 30.000 doza vakcina ovog proizvođača BiH.

Iz Ministarstva je saopšteno da je ova donacija najavljena je prilikom nedavne posjete BiH ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana te da se poduzimaju potrebne aktivnosti kako bi ova donacija bila realizirana u najkraćem mogućem roku.

U BiH prvu dozu vakcine protiv COVID-a 19 primilo je 91.444 osoba, dok je revakcinaciju završio 31.221 građanin BiH.

Najviše vakcina u BiH je stiglo iz mehanizma COVAX, koji obuhvata 186 zemalja i kojim koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), s ciljem osiguranja ravnomjerne raspodjele vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta, kao i iz meganizma EU4HEALTH Evropske unije.

Prvi kontigent ruskih vakcina Sputnik V protiv korona virusa trebao bi stići u Sarajevo u junu, rekao je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH na konferenciji za novinare održanoj 26.maja u Sarajevu.

U prvom kontigentu bilo bi isporučeno između 20.000 i 30.000 doza vakcina, od ukupno 200.000 koliko je Kanton Sarajevo (KS) naručio.

Forto je rekao kako će Velefarmacija Bosnalijek iz Sarajeva biti uvoznik vakcina za Kanton Sarajevo, ali i Federaciju BiH, čija narudžba od 300.000 doza je objedinjena sa narudžbom KS

Vakcine će koštati 9,95 američkih dolara po dozi, što je cijena po kojoj kupuju i sve druge države. Bosnalijek, koji će biti uvoznik, uzet će samo minimalne zakonske marže, to jeste uvest će vakcine bez zarade“, rekao je Forto.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, do sada je prvom dozom vakcinisano 49.508 građana ovog bh. entiteta, dok je revakcinisano 5.758 ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG