Linkovi

Turković: Prve vakcine preko COVAX-a u BiH stižu 23. marta


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković objavila je na svom Twitter profilu da će BiH u okviru Covax programa 23. marta dobiti prvih 24.300 doza vakcina Pfizer.

Kako je Turković objavila, drugi kontigent od 36.000 doza vakcina Astra Zeneca u BiH stiže 29. marta, a još 76.000 doza iste vakcine biće isporučeno 22. aprila.

Turković je ovo objavila iz Brisela, nakon sastanka sa generalnim direktorom za pregovore o proširenju Maciejem Popowskim.

BiH i dalje čeka na prve isporuke vakcina koje su ugovorene u septembru 2020. godine sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI), prema kojem u BiH treba stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech.

U tu svrhu su Federacija BiH (FBiH) i drugi bh. entitet, Republika Srpska (RS) izdvojili skoro 13 miliona dolara.

Kroz EU mehanizam BiH očekuje i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina.

Istovremeno u RS 8. marta stigao je novi kontingent od 20.000 ruskih vakcina Sputnik V.

Prvi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V u RS stigle su 1. marta. Nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odobrila vakcine za upotrebu, raspoređene su zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu kako bi se započelo sa vakcinacijom.

Vlasti RS-a naručile su ukupno 100.000 doza ove vakcine.

Vlada FBiH, na sjednici u četvrtak 11. marta, donijela je odluku o nabavci 350.000 hiljada ruskih vakcina Sputnik V protiv COVID-a 19.

Kako je ranije potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva civilnih poslova BiH, bh. entitet FBiH dobiće od susjedne Srbije, u petak 12. marta, još 5.000 doza vakcina protiv COVID-19, proizvođača AstraZeneca. Riječ je o vakcinama namijenjenim zdravstvenim radnicima ovog entiteta.

Iz istog ministarstva je potvrđeno da će u predviđenom roku uskoro stići i dodatnih 10.000 doza AstraZeneca vakcina iz Srbije za revakcinaciju medicinskih radnika.

Prvih 10.000 doza vakcine AstraZeneca FBiH uručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, 2. marta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG