Linkovi

MMF: Nesigurnost sa vakcinacijom umanjuje ekonomske izglede BiH


The International Monetary Fund logo is seen in Washington, April 21, 2017.
The International Monetary Fund logo is seen in Washington, April 21, 2017.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zaključio je 24. februara 2021. godine konsultacije sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) u skladu sa članom IV, kojim je regulisana redovna godišnju aktivnost, objavljeno je na web stranici ove institucije.

Vlasti BiH su postigle određeni napredak u poboljšanju poslovnog okruženja i poboljšanju funkcioniranja tržišta rada.

"Međutim, institucionalne slabosti, posebno na državnom nivou, slaba vladavina zakona, loša kvaliteta javne infrastrukture i kašnjenja u provedbi ključnih projekata regionalne povezanosti i dalje su ključni faktori koji podrivaju privlačnost zemlje za razvoj privatnog sektora i strana ulaganja", navode iz MMF-a.

Navodi se kako su izvršni direktori MMF-a pohvalili vlasti BiH zbog njihovog političkog odgovora na suzbijanju pandemije i ublažavanju krize podržavanjem domaćinstava i firmi.

“Očekuje se da će se ekonomski rast oporaviti ove godine, iako neizvjesnost vezana za vakcinaciju umanjuje te izglede. Gledajući unaprijed, odlučni napori na politici i reformama, nadograđujući se na politički konsenzus, biće presudni za poticanje održivog oporavka”, piše u tekstu objavljenom na stranici MMF-a.

U sklopu nadzorne aktivnosti MMF-a i njegove stručne službe godišnje se sastaju sa predstavnicima vlasti BiH, te privatnog sektora, radi provođenja konsultacija u skladu sa članom IV Statuta MMF-a. Cilj je da se bliže upoznaju sa aktualnim privrednim kretanjima i ekonomskim politikama.

Konsultacije prema članu IV. Statuta MMF-a se zaključuju nakon što Odbor izvršnih direktora provede raspravu o Izvještaju stručnih službi, a dokumenti u vezi sa tim objavljuju se na internet stranici MMF-a.

Pandemija je, dodaje se u tekstu objavljenom na web stranici MMF-a, imala ozbiljne štetne učinke na ekonomiju i stanovništvo. Nakon stabilizacije dnevnih slučajeva tokom ljeta, dnevne infekcije ponovo su porasle početkom drugog talasa, a stopa smrtnosti bila je posebno visoka.

Na ekonomsku aktivnost ozbiljno su uticali zdravstvena ograničenja koja su postavljena radi suzbijanja pandemije, što je dovelo do značajnog smanjenja potražnje. Turizam je zaustavljen, a doznaka iz inostranstva skoro da nema.

MMF podsjeća da su uvedeni moratorijumi na zajmove kako bi se ublažila ograničenja likvidnosti, a uspostavljene su i kreditne garancije koje pomažu u smanjenju troškova zaduživanja i osiguravaju kontinuirani protok bankarskih kredita u teško pogođene sektore.

Pozitivno je ocijenjena opredijeljenost vlasti za održavanje valutnog odbora i zaštitu financijske stabilnosti.

“Direktori su primijetili dosadašnju otpornost bankarskog sektora i naglasili potrebu da se nastavi pažljivo nadzirati bilans stanja banaka, jer će sve veći NPL-ovi možda zahtijevati znatne rezerve za zajmove. Oni su pozvali vlasti da poboljšaju efikasnost programa garancija zajmova i postignu napredak u okviru sanacije, uključujući i stvaranje Fonda za finansijsku stabilnost”, dodaje se u tekstu.

Preporučili su jačanje bankarskog nadzora i regulacije, upravljanje krizama i nadzor sistemskog rizika, te ukazali na potrebu jačanja jedinstvenog ekonomskog prostora, i poboljšanja upravljanja, napominjući važnost razvoja kapaciteta u jačanju institucija.

Izvršni direktori MMF-a pozvali su vlasti BiH da iniciraju prelazak na nisko-karbonsku ekonomiju primjenom politika i zakona koji su u skladu sa onima u Evropskoj uniji (EU).

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG