Linkovi

Dugogodišnji direktor u Trumpovoj kompaniji priznao krivicu, biće svjedok tužilaštva


Bivši finansijski direktor Trumpove organizacije Allen Weisselberg izlazi iz sudnice u New Yorku. (Foto: AP/John Minchillo)
Bivši finansijski direktor Trumpove organizacije Allen Weisselberg izlazi iz sudnice u New Yorku. (Foto: AP/John Minchillo)

Dugogodišnji direktor u porodičnoj kompaniji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak je priznao krivicu za utaju poreza, kao dio sporazuma u okviru kojeg će morati da svjedoči o poslovnoj praksi kompanije.

Allen Weisselberg, bivši finansijski direktor Trumpove organizacije, o krivici za svih 15 tačaka optužnice izjasnio se u sudu države New York na Manhattanu.

Iako se ne očekuje se da će Weisselberg sarađivati sa tužiocima u okviru šire istrage samog Trumpa, njegovo priznanje krivice vjerovatno će ojačati njihov slučaj protiv Trumpove kompanije. Suđenje je zakazano za oktobar, a Trumpova organizacija se izjasnila da nije kriva. Donald Trump nije optužen ni za kakve prestupe.

"Ovaj sporazum o krivici ukazuje na direktnu umiješanost Trumpove organizacije u niz krivičnih aktivnosti i od Weisselberga se zahteijva da obezbijedi veoma važno svjedočenje na predstojećem suđenju. Očekujemo da dokažemo naš slučaj pred sudom", saopštio je okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg.

Iz Trumpove organizacije je saopšteno da je Weisselberg "dobar i častan čovek" kojeg "maltretiraju, gone i prijete mu organi za sprovođenje zakona, naročito okružni tužilac Manhattana, u okviru beskonačnih, politički motivisanih pokušaja da se uhvati predsjednik Trump". Navodi se i da kompanija neće priznati krivicu zato što nije uradila ništa nezakonito.

Optužnica protiv Trumpove organizacije i Weisselberga podignuta je u julu 2021. godine za poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih dokumenata, gdje su neki direktori plaćani "van zvaničnih kanala".

Tužioci navode da je Weisselberg izbjegao da plati porez na milion i 760 hiljada dolara prihoda, uključujući kiriju za jedan stan na Manhattanu, rate za dva mercedesa i školarinu za članove porodice. Čekove za školarinu potpisivao je Trump.

Weisselberg će vjerovatno biti osuđen na pet mjeseci zatvora i pet godina uslovne osude. Moraće i da plati 1,99 miliona dolara poreza, kazni i kamate. Zatvorsku kaznu će izdržavati poslije kraja suđenja Trumpovoj organizaciji, a mogao bi da bude oslobođen poslije 100 dana, prenosi Reuters pozivajući se na neimenovani izvor.

To je znatno kraće od 15 godina koliko je mogao da provede u zatvoru da je proglašen krivim na suđenju, umjesto što je priznao krivicu. Bio je optužen za mnoga krivična djela za koja se tereti i Trumpova organizacija, ali i za neka druga kao što je krađa.

Nicholas Gravante, advokat Weisselberga, naveo je u saopštenju: "Gospodin Weisselberg je donio jednu od najtežih odluka u životu da prizna krivicu da bi okončao ovaj slučaj i njime izazvanu dugogodišnju pravnu i ličnu noćnu moru za sebe i svoju porodicu".

Trumpova organizacija upravlja golf klubovima, hotelima i drugim nekretninama širom svijeta. Ako bude proglašena krivom na suđenju, mogla bi da bude kažnjena novčano i na druge načine.

Izbor porote za to suđenje počinje 24. oktobra, 15 dana prije izbora za Kongres, na kojima se Trumpova Republikanska stranka nada da će od demokrata preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom i Senatom.

Sam Trump još nije saopštio da li će se ponovo kandidovati za predsjednika na izborima 2024. godine. Weisselberg je za bivšeg predsjednika radio oko pola vijeka. Podnio je ostavku na mjesto finansijskog direktora nakon podizanja optužnice, ali je ostao na Trumpovom platnom spisku kao viši savjetnik.

Trump je suočen i sa drugim pravnim sporovima. Agenti FBI su prošle nedjelje pretražili njegovu rezidenciju na Floridi, iz koje su preuzeli povjerljiva i druga predsjednička dokumenta. Dva dana kasnije, od Trumpa je traženo da svjedoči u civilnoj istrazi njegovog poslovanja u New Yorku. Bivši predsjednik je više puta odbio da odgovori na pitanja, pozivajući se na peti amandman američkog Ustava.

XS
SM
MD
LG