Linkovi

Pence pozvao republikance da prestanu sa napadima na FBI zbog Trumpa


Bivši potpredsjednik Mike Pence
Bivši potpredsjednik Mike Pence

Bivši potpredsjednik Mike Pence apelovao je na američke republikance da prestanu sa napadima na Federalni istražni biro (FBI) zbog pretrage imanja Donalda Trumpa na Floridi.

Ujedno i kritikovao pozive nekih saveznika bivšeg predsjednika da se ukine finansiranje birou, navodeći da je to "podjednako pogrešno" koliko i inicijative demokratskih aktivista da preusmjere sredstva namijenjena policiji.

Pence je također rekao da bi, u slučaju da bude pozvan da svjedoči pred kongresnom komisijom koja istražuje nerede u američkom Kongresu 6. januara 2021, "razmotrio sa dužnom pažnjom" taj poziv.

Bivši potpredsjednik je pozvao na uzdržanost u trenutku dok zvaničnici zaduženi za sprovođenje zakona upozoravaju da je znatno porastao broj pretnji nasiljem federalnim agentima i vladinim ustanovama, nakon što su agenti FBI-ja prošle nedjelje pretresli Mar-a-Lago u okviru istrage koju vodi Sekretarijat za pravosuđe o povjerljivim dokumentima Bijele kuće koja su ranije ove godine otkrivena na Trumpovom imanju.

Na jednom skupu u New Hampshireu, Pence je postavljeno pitanje šta je bila njegova prva reakcija kada je čuo za FBI-jevu pretragu Trumpove kuće. Pence, koji kao i Trump, razmišlja o kandidaturi za Bijelu kuću 2024, rekao je da je bio uznemiren zbog, kako se izrazio, politizacije FBI-ja. Također je rekao da je Sekretarijat za pravosuđe i sekretar Merrick Garland trebalo da budu direktniji i otvoreniji u pogledu toga šta je navelo vlasti da sprovedu pretres.

Međutim, Trumpov bivši potpredsjednik je također imao poruku za Republikansku partiju.

"Želio bih da podsjetim svoje republikanske kolege da možemo da pozovemo sekretara za pravosuđe na odgovornost zbog odluke koju je donio, a da ne napadamo službenike FBI-ja", izjavio je na jednom političkom skupu na koledžu Saint Anselm.

"Republikanska partija je stranka reda i zakona", dodao je Pence. "Naša stranka stoji uz muškarce i žene čiji je posao sprovođenje reda na federalnom, državnom i lokalnom nivou, i ti napadi na FBI moraju da prestanu. Pozivi da se ukinu finansije FBI-ju su podjednako pogrešni kao i pozivi da se prestane sa finansiranjem policije."

Federalne vlasti i privatne organizacije za praćenje ekstremizma upozorile su da sve veći broj vatrenih Trumpovih pristalica djeluje spremno da napadne agente FBI-ja ili druge koji su, prema njihovom uvjerenju, otišli predaleko u istrazi bivšeg predsjednika.

Zgrada FBI-ja u Cincinnatiju, Ohio.
Zgrada FBI-ja u Cincinnatiju, Ohio.

U državi Ohio, muškarac koji je nosio neprobojni prsluk, naoružan automatskom puškom i pneumatskim pištoljem za zakivanje eksera, ubijen je nakon što je pokušao da na silu uđe u kancelariju FBI-ja u Cincinnatiju. U Pennsylvaniji, jedan muškarac je uhapšen nakon što je na društvenim medijima objavio prijetnje smrću agentima biroa.

Direktor FBI-ja Christopher Wray izjavio je da su prijetnje agentima i Sekretarijatu za pravosuđe "opasne i za svaku osudu". FBI je upozorio svoje agente da preduzmu mjere predostrožnosti, zbog povećanog broja prijetnji birou na društvenim mrežama. Neki republikanski članovi Kongresa i drugi traže da se FBI rasformira, ili da se smanji njegovo finansiranje.

Pence, koji strateški nastoji da se distancira od bivšeg šefa, svoj odgovor je započeo riječima: "Vidite, prilično je dobro poznato da predsjednik Trump i ja imamo svoja neslaganja". Ipak, Pence pažljivo vodi računa da često podsjeća na dostignuća "administracije Trump-Pence", u nadi da će se to dopasti biračima koji su možda podržavali Trumpovu politiku ali ih je odbilo njegovo ponašanje.

Putevi su im se razišli 6. januara 2021, kada je masa ogorčenih Trumpovih pristalica upala u Capitol u pokušaju da zaustavi formalnu potvrdu izborne pobjede Joea Bidena. Trump je kritikovao svog potpredsjednika zato što je odbio da uloži primjedbu ili odloži potvrdu - što je nešto za što Pence nije imao ustavno ovlaštenje. Lažna vješala su podignuta na nacionalnom travnjaku ispred Kongresa, a ljudi koji su upali u Capitol su skandirali "Objesite Majka Mikea Pencea!"

Pence je ranije odbijao da kaže da li bi sarađivao sa komisijom Predstavničkog doma koja istražuje pobunu, u slučaju da ona zatraži njegovo svjedočenje. U srijedu je rekao da bi razmotrio taj poziv.

"U slučaju da dobijem poziv za učešće, razmotrio bih ga", rekao je Pence, dodajući da bi prvo razmislio o "jedinstvenoj ulozi" u kojoj je služio zemlji kao potpredsjednik.

"Bio bi to historijski presedan da jedan potpredsjednik bude pozvan da svjedoči na Capitol Hillu, ali kao što sam rekao, ne želim da prejudiciram", izjavio je. "U slučaju da nam se ikada uputi formalni poziv, razmotrili bismo ga sa dužnom pažnjom."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG