Linkovi

Republikanci prijete istragom o akcijama FBI-a


Arhiva - Policija usmerava saobraćaj ispred ulaza u letnjikovac bivšeg predsednika Donalda Trampa, Mar -a-Lago, 8. avgusta 2022, u Palm Biču, Florida, dok FBI vrši pretres.
Arhiva - Policija usmerava saobraćaj ispred ulaza u letnjikovac bivšeg predsednika Donalda Trampa, Mar -a-Lago, 8. avgusta 2022, u Palm Biču, Florida, dok FBI vrši pretres.

Dok su njegovi saveznici u Kongresu postavljali temelje za istragu FBI-jevog pretresa njegovog doma na Floridi, Donald Trump u ponedjeljak je rekao u intervjuu da "temperatura mora da se spusti" u zemlji, iako je nastavio da bez dokaza navodi da su federalni agenti možda podmetnuli dokaze.

U svom prvom intervjuu otkako je FBI prošle nedjelje izvršio nalog za pretres u Mar-a-Lagu, Trumpovoj vili na obali mora, bivši predsjednik je rekao za Fox: "Nikada nije bilo vrijeme kao što je ovo kada je policija korištena da provali u kuća bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država, a u zemlji vlada ogroman bijes — na nivou koji nikada ranije nije viđen, osim u veoma opasnim vremenima".

FBI-ov nalog za pretres kuće bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Mar-a-Lago.
FBI-ov nalog za pretres kuće bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Mar-a-Lago.

Zapravo, agenti FBI nisu "provalili" u Trumpov dom. Umjesto toga, ušli su sa nalogom za pretres, koji je odobrio federalni sudija zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo.

U nalogu je precizirano da su istražitelji imali razloga da vjeruju da je prekršeno nekoliko federalnih zakona koji se odnose na očuvanje i bezbjednost informacija o nacionalnoj bezbjednosti, uključujući i Zakon o špijunaži.

Iako njegov naziv sugeriše da se bavi samo slučajevima špijuniranja, Zakon o špijunaži također pokriva pogrešno rukovanje povjerljivim dokumentima bez namere da se oni distribuiraju stranim vladama.

Trump je rekao da je zamolio svoje predstavnike da kontaktiraju Sekretarijat za pravosuđe i da obavijeste zvaničnike da će učiniti sve što može "da pomogne zemlji". Rekao je da niko nije uzvratio na tu poruku iz Sekretarijata.

Dokumenti su vraćeni

Prema informacijama objavljenim nakon pretresa, agenti FBI-a su preuzeli više od 20 kutija sa dokumentima, kao i pojedinačne dokumente, dva registratora sa fotografijama i razne druge predmete. Potvrda o imovini koja je dostavljena Trumpovom advokatu ukazuje na to da su mnogi od zaplijenjenih dokumenata povjerljivi, sa nekim označenim kao "strogo povjerljive/osetljive informacije", što znači da se vjeruje da su informacije koje sadrže među najosjetljivijim državnim tajnama.

"Ljudi su toliko ljuti na ono što se dešava", rekao je Trump. "Šta god možemo da učinimo da pomognemo — jer temperatura mora da se spusti u zemlji. Ako ne, dogodiće se strašne stvari".

Pogled na ljetnikovac bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Mar-a-Lago, 10. augusta 2022, u Palm Beachu, Florida.
Pogled na ljetnikovac bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Mar-a-Lago, 10. augusta 2022, u Palm Beachu, Florida.

U istom intervjuu, bivši predsjednik je rekao da su agenti koji su izvršili pretres "mogli da podmetnu šta su htjeli".

Zatraženo je skidanje tajnosti

Američki predsjednici imaju ovlaštenje da jednostrano skinu oznaku tajnosti sa dokumenata, a Trump je prošle nedjelje tvrdio da je prije nego što je napustio funkciju, zvanično skinuo tajnost sa svih dokumenata koji su otišli sa njim u Mar-a-Lago. Bivši predsjednik do sada nije iznio nijedan dokaz da je preduzeo takve korake.

Međutim, bez obzira na status dokumenata, i dalje je nezakonito da Trump ili bilo koji drugi vladin zvaničnik uzme vladine zapise u svoj lični posed. Zakon o predsjedničkoj evidenciji iz 1978. godine posebno propisuje da nakon što predsjednik napusti funkciju, svi predsjednički dokumenti se automatski prenose na pravno čuvanje Nacionalne uprave za arhive i dokumente (NARA).

Ranije ove godine, Trump je NARA-i predao još 15 kutija sa predsjedničkim dosijeima nakon što je agencija otišla na sud da ga prinudi da ih vrati. Kada je agencija pronašla povjerljivi materijal u tim kutijama, obavijestila je Sekretarijat za pravosuđe.

Izvještavanje New York Timesa i drugih novinskih kuća otkrilo je da su Trumpovi advokati uvjeravali zvaničnike za sprovođenje zakona da u Mar-a-Lagu više nema povjerljivog materijala. Međutim, FBI je kasnije saznao da to nije tačno i izdao je sudski poziv za sve preostale povjerljive dokumente. Nalog za pretres je izdat nakon što je Trump propustio da ih preda.

Republikanski zakonodavci zahtijevaju informacije

Također u ponedjeljak, Trumpovi saveznici na Capitol Hillu počeli su da postavljaju osnovu za istragu Kongresa o okolnostima racije, koju su obećali da će pokrenuti ako uspiju da preuzmu kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa na novembarskim izborima.

U pismu sekretaru za pravosuđe Merricku Garlandu, koji je lično odobrio zahtjev za izdavanje naloga za pretres Trumpove kuće, 18 republikanskih članova Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma je napisalo: "FBI-ov upad bez presedana u rezidenciju predsjednika Trumpa šokantna je eskalacija Bidenove administracije i naoružavanje agencija za sprovođenje zakona protiv njegovih političkih protivnika. Američki narod zaslužuje transparentnost i odgovornost naših najviših zvaničnika za sprovođenje zakona u izvršnoj vlasti. Nećemo se zadovoljiti ničim osim vašom potpunom saradnjom u našoj istrazi".

U pismu, čija je slična verzija poslata direktoru FBI Christopher Wrayju, Garlandu je naređeno da sačuva i preda sve dokumente koji se odnose na pretres ili pripreme za pretres.

Dok republikanci tvrde da je Bidenova administracija "naoružala" Sekretarijat za pravosuđe protiv predsjednikovih političkih neprijatelja, isti sekretarijat takođe ima otvorenu krivičnu istragu u kojoj je meta predsjednikov sin Hunter Biden.

Arhiv - Trumpov pristalica demonstrira u blizini Trumpovog nacionalnog kluba nakon što je bivši predsjednik Donald Trump rekao da su agenti FBI upali u njegovu kuću u na Floridi.
Arhiv - Trumpov pristalica demonstrira u blizini Trumpovog nacionalnog kluba nakon što je bivši predsjednik Donald Trump rekao da su agenti FBI upali u njegovu kuću u na Floridi.

Poslovanje Huntera Bidena u stranim zemljama, između ostalih aktivnosti, već je nekoliko godina pod zakonskom kontrolom. Biden mlađi nije optužen ni za jedan zločin, a istraga DOJ-a o njemu se ne odnosi na njegovog oca.

"Očisti svoj kalendar"

Pismo Garlandu usledilo je nakon jasnog signala republikanskog rukovodstva da će okolnosti potrage u Mar-a-Lagu biti u centru pažnje ako preuzmu kontrolu nad jednim od domova Kongresa sljedeće godine.

Lider manjine u Predstavničkom domu McCarthy, vodeći kandidat za predsjednika Predstavničkog doma ako republikanci preuzmu to tijelo, obećao je iscrpne istrage rada Sekretarijata za pravosuđe i Garlanda.

"Sekretarijat za pravosuđe je dostigao nepodnošljivo stanje oružane politizacije“, rekao je on prošle nedjelje. "Kada republikanci vrate Predstavnički dom, izvršićemo hitan nadzor nad ovim odjeljenjem, pratiti činjenice i nećemo ostaviti nijedan kamen na kamenu."

Obraćajući se direktno Garlandu, rekao je sekretaru za pravosuđe da "sačuva svoje dokumente i očisti svoj kalendar".

Različita reakcija republikanaca

Reakcija na pretres među republikanskim zakonodavcima je bila različita, a neki, poput senatora Ricka Scotta, upoređuju FBI sa Gestapoom, tajnom policijom Njemačke iz nacističke ere. Kongresmen Paul Gosar je na Twitteru rekao: "Moramo uništiti FBI".

Međutim, drugi su bili odmjereniji.

Kongresmen Mike Turner, viši republikanac u Odboru za obavještajne poslove Predstavničkog doma, rekao je za CNN da članovi odbora imaju dovoljno bezbjednosnih dozvola da vide materijale koje je FBI koristio da podrži zahtjev za nalog za pretres i trebalo bi im dozvoliti da sami procijene da li je racija bila opravdana.

Senator Mike Rounds, gostujući u nedjelju na NBC-u, rekao je da vjeruje da bi Sekretarijat za pravosuđe trebalo, što je prije moguće, da objavi informacije o koracima koje je preduzeo prije izvršenja naloga za pretres u kući bivšeg predsjednika, jer "želimo da američki narod ima vjeru u svoje institucije".

"[Ne] moramo da spekulišemo", rekao je on. "Imamo odobrenje. Imamo sposobnost nadzora. Garland treba da obezbijedi ove materijale. Imate dvostranačke pozive da to uradite. Iznesite materijale na svjetlo dana. Dajte da ih vidimo. I onda možemo da vam kažemo naš odgovor i šta je naše rasuđivanje o tome da li je ovo prava prijetnja nacionalnoj bezbjednosti ili ne, ili da li je ovo zloupotreba diskrecionog prava od strane Garlanda."

Dodao je: "Mislim da je veoma važno, dugoročno, za Sekretarijat za pravosuđe, sada kada su ovo uradili, da pokažu da su imali razlog da uđu i urade ovo, da su iscrpili sva druga sredstva. A ako to ne mogu, onda imamo ozbiljan problem".

Demokratsko odbijanje

Demokrate u Washingtonu kritikovale su Trumpovu odluku da zadrži osjetljiva vladina dokumenta nakon što je napustio funkciju i demonizaciju FBI-ja od strane nekih njihovih republikanskih kolega. Upozorili su da ovo posljednje dovodi u opasnost službenike za sprovođenje zakona. Prošle nedjelje, nakon pretresa Mar-a-Laga, čovjek sa historijom snažne podrške predsjedniku napao je kancelariju FBI u državi Ohio prije nego što ga je policija ubila.

Kogresmen Adam Schiff, koji predsjedava Odborom Predstavničkog doma za obavještajne poslove, rekao je da nije vidio nikakve dokaze da je Trump skinuo tajnost dokumenata dok je bio na funkciji.

U nedjeljnom pojavljivanju na CBS-u, on je rekao da su on i njegove kolege zatražili procjenu štete od američkih obavještajnih agencija kako bi pokušali da razumiju stepen do kojeg je nacionalna bezbjednost mogla biti ugrožena Trumpovom odlukom da čuva povjerljive dokumente u soba koja je očigledno bila obezbjeđena jednostavnim katanacom.

"Ono što me ovde najviše uznemirava jeste stepen u kojem, barem prema javnom izvještavanju... onoga što se čini da je predsjednikovo namjerno zadržavanje ovih dokumenata nakon što ih je vlada tražila nazad", rekao je Schiff. "To dodaje još jedan sloj zabrinutosti."

XS
SM
MD
LG