Linkovi

Reuters: Na summitu NATO-a u Bukureštu pozivnicu dobija samo Hrvatska?


Izvještajna agencija Reuters, čiju je vijest prenijelo nekoliko dnevnika, piše da bi Hrvatska mogla biti jedina zemlja iz Američko-Jadranske povelje koja će sljedeći mjesec u Bukureštu- na summitu NATO saveza – postati članica NATO saveza.

Prema Reutersu, izgledi Albanije i Makedonije mogli bi biti jasniji nakon današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a u Bruxellesu. Članstvo Makedonije će – prema ovoj agenciji – vjerojatno pokušati blokirati Grčka, koja nije zadovoljna službenim imenom bivše jugoslavenske republike.

Atena tvrdi da riječ 'Makedonija' sugerira teritorijalne aspiracije prema sjevernoj grčkoj pokrajini istog imena.

Agencija Reuters navodi da bi Albanija ove godine mogla ostati bez članstva u NATO savezu samo zato da 'Makedonija ne bi ostala sama' – odnosno jedina država koja nije pozvana u članstvo.

Inače, Reuters navodi široko rašireno mišljenje u NATO savezu da je Hrvatska najspremnija za članstvo, zbog najtemeljitije provedenih reformi koje su kriterij za ulazak.

Inače, na summitu u Bukureštu raspravljat će se i o željama Gruzije i Ukrajine da jednog dana uđu u Sjeverno-atlantski savez, no kako se očekuje – najviše što ove godine te dvije zemlje mogu očekivati je početak provedbe takozvanog 'Akcijskog plana za članstvo'.

NATO će možda u Bukureštu signalizirati svoju spremnost na bliskije veze s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom – navodi Reuters.

No, ne i Srbijom – u čijoj se skupštini sinoć raspravljalo treba li potpuno odustati od napora da se uđe u Europsku uniju, budući da su mnoge njezine članice priznale Kosovo.

Radikalna stranka kao i stranka premijera Vojislava Koštunice zalažu se za izglasavanje rezolucije koja traži od država koje su diplomatski priznale Kosovo da ponište tu svoju odluku – piše dnevnik Boston Herald. Ultranacionalisti – kako iz naziva ovaj list – drže u skupštini 144 mjesta, od njih 250.

Pro-zapadni članovi skupštine – iz stranke predsjednika Borisa Tadića te nekoliko manjih stranaka – smatraju da bi za Srbiju bilo jako loše kada bi povezivala problem Kosova s budućim članstvom u Europskoj Uniji.

Povjerenik Unije za proširenje, Olli Rehn, pozvao je Srbiju da potvrdi svoju želju da s Europom ima bliskije veze te da jednog dana postane članica Unije. Međutim, kako je rekao Ollie Rehn, 'razvoj odnosa ovisi o obje strane' – piše dnevnik Boston Herald.

XS
SM
MD
LG