Linkovi

Od zemalja NATO-ve Jadranske povelje jedino Hrvatska sa sigurnošću očekuje pozivnicu u Bukureštu


Hrvatska je jedina sigurna da će kao zemlja – aspirantica za članstvo u NATO-savezu dobiti pozivnicu na summitu u Bukureštu. Postoje manje dvojbe da li će se vrata otvoriti Albaniji i Makedoniji. 'Dugoročan recept za stabilnost Balkana je integracija zemalja u NATO-savez i EU“ - riječi su glavnog tajnika Jaapa de Hoop Scheffera.

Tri zemlje tzv, "Jadranske skupine“ pripremale su se beskrajno dugo za članstvo, reforme su uzele korijena te većina od 26 ministara vanjskih poslova sa neformalnog su pripremnog sastanka otišli sa stavom kakvog najbolje ocrtava Nijemac Frank – Walter Steinmeier - "voljeli bismo da se sve tri priključe“.

Diplomatski izvori uvjeravali su da ulaznica Albanije nije vezana uz makedonsku – Hrvatska je neupitna – no sve manje vremena ostaje za rasplitanje spora Grčke i Makedonije. Grčka je zabrinuta "radi iredentista i nacionalističke logike“, elaborirala je Dora Bakoyannis korijene grčke blokade. „Ime ne bi trebalo biti razlogom prigovora“, zdravorazumski su primjećivali ostali – najglasniji je bio Nizozemac Maxime Verhagen – no svaka se odluka u Savezu donosi jednoglasno te i za ovu treba grčki glas.

Dok se Makedonija zove Makedonijom zeleno svjetlo i za ulazak u NATO savez i za otvaranje pregovora o članstvu u EU ne dolazi u obzir, odlučna je Atena. Posebni je američki izaslanik Matthew Nimetz ponudio pet alternativnih imena. Ankete vele da su četiri od pet Grka za zaustavljanje Makedonije ostane li njezino ustavno ime jednako imenu sjeverne grčke pokrajine.

Mala usporedba: u NATO savezu jedna je članica Luxembourg – a tako se zove i pokrajina drugog Saveznika, Belgije.

O pozivu ili pozivima odlučiti će lideri 26 Saveznika. "Još možemo doći do svima prihvatljivog rješenja“ - umiruje kolege grčka ministrica. Makedonija se radi grčkog neslaganja i u NATO-savezu i u EU naziva FYROM, Bivšom jugoslavenskom republikom Makedonijom. Jedino je Turska odlučila da se uz svako spominjanje FYROM-a u NATO-vim dokumentima navede da Makedoniju Ankara priznaje pod njezinim ustavnim imenom.

Ovo je, naravno, učinjeno radi susjeda, Grka.

XS
SM
MD
LG