Linkovi

McConnell: 'Proglašenje neovisnosti Kosova može pojačati probleme u BIH'


U svom posljednjem svjedočenju u Senatu krovni direktor svih američkih obavještajnih službi, Michael McConnell, najavio je da će situacija na Balkanu ostati nesređena i ove godine. Inače, njegovo istup pred senatskim Odborom za obavještajne djelatnosti redovito je godišnje svjedočenje u kojem američka obavještajna zajednica podnosi izvješće Kongresu o potencijalnim prijetnjama po nacionalnu sigurnost.

Razlog za situacija na Balkanu proizlazi iz proglašavanja kosovske neovisnosti i pogoršanja međuetničkih odnosa u Bosni i Hercegovini. "Proglašenje neovisnosti Kosova može potaknuti sukob sa Srbima na sjeveru Kosova te izazvati reakcije iz Beograda. Međuetničko nasilje koje bi dovelo do intervencije NATO saveza je moguće, osobito ukoliko Srbi budu vršili provokacije kako bi blokirali vlasti u Prištini, nasilje bi se moglo proširiti na susjedne zemlje.

Status Kosova je riješen, albansko manjinsko stanovništvo u Makedoniji i jugu Srbije vjerojatno će nastaviti tražiti veću autonomiju, a tamošnji albanski ekstremisti bi mogli pokušati iskoristiti javno nezadovoljstvo za nasilne akcije nižeg intenziteta kako bi tražili ujedinjenje s Kosovom. Srbijanski dužnosnici, pak, kažu da neće vojno intervenirati na Kosovu, ali upozorili su da će politički i ekonomski odgovoriti na proglašenje neovisnosti Kosova što bi vjerojatno moglo usporiti gospodarski razvoj Kosova.

Proglašenje neovisnosti Kosova može pojačati probleme u Bosni i Hercegovini, gdje su srpski čelnici pozvali na javne prosvjede. Fundamentalne razlike između bošnjačkih i srpskih čelnika u Bosni i Hercegovini vidljive su u temeljnoj strukturi multi-etničke države, uz sve glasnija nacionalna retorička neslaganja, što je onemogućilo provođenje većine reformi neophodnih da se BiH održi stabilnom zemljom na putu ka jačoj povezanosti s Europskom unijom i NATO savezom. Prosuđujemo da je u 2008.godini mala mogućnost da će doći do međuetničkih sukoba osim ukoliko bosanski Srbi, odnosno entitet Republika Srpska ne pokuša odvajanje od Bosne i Hercegovine. Svako nasilje će pojačati pritisak na snage Sjedinjenih Država i Europske unije u regiji da pomognu u toj situaciji.

XS
SM
MD
LG