Linkovi

Scheffer: Pozivnice za ulazak u NATO savez još nisu poslane, ali Hrvatska je na pravom putu


Sjedinjene su Države predane NATO misiji u Afganistanu, izjavio je američki predsjednik George Bush nakon jučerašnjeg sastanka s glavnim tajnikom NATO saveza Jaap de Hoop Schefferom u Bijeloj kući. Scheffer je razgovarao s predsjednikom Bushom o proširenju Sjeverno-atlanske organizacije, te situaciji na Kosovu i u Afganistanu.

Summit NATO saveza treba se održati od 2. do 4 . travnja u glavnom rumunjskom gradu Bukureštu, a predsjednik Bush je najavio svoje sudjelovanje na tom skupu. Americki čelnik je izrazio nadu da će glavni tajnik NATO-a tada izvjestiti o pozitivnim pomacima koje s postigle Hrvatska, Albanija i Makedonija u provodjenju priprema za članstvo, što bi značilo da bi ostale članice mogle glasovati o njihovom prijemu . Nakon Bijele kuće gospodin Scheffer je gosovao na washingtonskom Brookings Institutu gdje je rekao kako je Hrvatska vrlo pozitivan primjer u regiji europskog jugoistoka: "Pozivnice za ulazak u NATO savez još nisu poslane, ali Hrvatska je na pravom putu. Odluka o prijemu bit će donesena u Bukureštu".

Prvi čovjek NATO-a je izrazio i veliko zadovoljstvo onim što hrvatski vojnici čine u Afganistanu: "Jedno od mjerila za zemlje koje kucaju na vrata NATO saveza je jesu li one voljne biti izvoznik sigurnosti , a ne samo korisnik sigurnosti. Hrvatska je vrlo jasno jedna od tih zemalja".

Ocekujem pozitivan summit za regiju jugoistoka Europe, kazao je Scheffer: "Uvjeren sam da će u Bukureštu biti postignut konsenzus 26 zemalja - clanica oko prijema novih članica . Ne želim špekulirati kakav ce biti rezultat tog konsenzusa, ali uvjeren sam da će do njega doći u Bukureštu.

Postoje izgledi da predsjednik Bush provede pola dana u Hrvatskoj nakon što se okonča summit NATO saveza u Bukureštu - saznajemo iz diplomatskih izvora. Međutim, u Bijeloj kuci niti potvrdjuju niti demantiraju tu vijest.

XS
SM
MD
LG