Linkovi

Rasprava u Senatu: 'Kosovo - trenutak istine Balkana'


"Nema naznaka da Rusija priprema vojnu intervenciju na Kosovu. S obzirom da NATO ima 16 tisuća vojnika na terenu vojna intervencija Rusija je malo vjerojatna" - izjavio je Daniel Fried, pomoćnik američke državne tajnice u čijoj su domeni europska i euroazijska pitanja. Fried i nekoliko američkih analitičara sudjelovalo je u raspravi pred senatskim Odborom za vanjsku politiku održanoj pod nazivom "Kosovo – trenutak istine Balkana".

Ako je Rusija zainteresirana za stabilnost Kosova može igrati značajnu ulogu tako što će zatražiti od Srbije da se ne uključuje u provokacije na sjeveru, poručio je Daniel Fried. "Moramo biti jasni…Nema naznaka da Rusija priprema vojnu intervenciju na Kosovu. S obzirom da NATO ima 16 tisuća vojnika na terenu vojna intervencija Rusija je malo vjerojatna".

Od Srba ne tražimo da se slože s neovisnošću Kosova. Od njih tražimo da izaberu europsku budućnost za sebe te da s nama i Europskom unijom rade na tome, kazao je Daniel Fried. "U strateškom je interesu Sjedinjenih Država da Srbija pronađe svoj put u Europu. U našem je interesu da im pomognemo no mi možemo učiniti samo onoliko koliko nam oni dopuste. Naša je odgovornost da im pomognemo u otvaranju vrata ka ostvarenju europske budućnosti, a njihova odgovornost je da to žele i da poduzmu neophodne korake. Nadamo se da Srbija neće izabrati put samoizolacije. Opasnost u tom smislu postoji"

Odgovarajući na pitanja demokratskog senatora Josepha Bidena, predsjedatelja senatskog Odbora za vanjsku politiku i njegovog republikanskog kolege Richarda Lugara, koji su se zanimali za ekonomsku opstojnost najnovije države na Balkanu Fried je rekao da će Kosovu još neko vrijeme trebati međunarodna podrška. "Moramo pomoći Kosovarima da uspostave moderne institucije koje će funkcionirati te da razviju povoljnu klimu za investicije i postupno iskorijene korupciju", kazao je ovaj američki dužnosnik. "Kosovu predviđam priljev dvije vrste investicija kratkoročno i srednjoročno. Jednu predstavlja kosovska dijaspora na Zapadu koja će sada više početi investirati u Kosovo, a drugi izvor investicija jesu multinacionalne kompanije zainteresirane za energetski sektor. Kosovo može dobro zaraditi na izvozu električne energije".

Janusz Bugajski iz Centra za međunarodne i strateške studije iz Washingtona izrazio je bojazan da će Srbi sa sjevera Kosova podržati odvajanje od ostatka Kosova ili uspostavu paralelnih institucija pod kontrolom Beograda.

U tom slučaju vlada u Prištini mora biti suzdržana, a NATO i druge međunarodne strukture moraju osigurati da ne bude daljnjih teritorijalnih podjela, kazao je Bugajski dodajući da će proći neko vrijeme prije nego se Srbija vrati na put ka Europskoj uniji. "Vjerujem da će proširenje NATO saveza na summitu u travnju u Bukureštu, odnosno uključivanje Albanije, Hrvatske i Makedonije, pokazati progresivnim snagama u Srbiji da NATO ozbiljno pristupa pitanju proširenja u regiji te da će to donijeti korist svakoj novoj članici".

Daniel Serwer iz Američkog instituta za mir također vjeruje da NATO i Europska unija trebaju spriječiti planove Beograda za podjelu Kosova. "Srbija, a ne Kosovo, problem je Balkana", kazao je Serwer.

XS
SM
MD
LG