Linkovi

Kansas City Star: 'Međustranačka suradnja na koju poziva predsjednik Bush nikad nije postojala'


List Kansas City Star piše o tome kako je predsjednik Bush proveo dobar dio svog Govora pozivajući na stranačku suradnju demokrata i republikanaca, u korist zajedničkog, općeg dobra. Šanse za suradnju nalaze se na četiri područja: školstvu, energetskoj politici, poboljšanju zdravstvene zaštite te reformi imigracijskog sustava.

'Političari uvijek spominju neko prošlo vrijeme kada je navodno međustranačka suradnja bila normalna stvar, međutim Demokratska i Republikanska stranka nisu nikad dobro surađivale, pa neće niti sada' – piše novinar ovog lista.

'Ponor koji dijeli dvije stranke nikad nije bio dubok kao danas, otrov u međusobnim odnosima nikad nije bio toliko očit, a za to dobrim dijelom snosi odgovornost upravo predsjednik' – smatra komentator Kansas City Stara koji zamjera predsjedniku Bushu da se 'poslije terorističkih napada na New York i Washington ponašao kao vođa jednopartijske države'.

******

'Iako neke od predsjednikovih zakonodavnih inicijativa izgledaju kao da ih je skrojio za demokratski Kongres, vrlo je teško da će neka od njih zaista i postati zakon' – piše dnevnik Seattle Times. Demokratska stranka koja ima većinu u oba doma hladno je reagirala na predsjednikove prijedloge.

'Zakonodavci su skeptični, nacija fokusirana na nepopularni rat u Iraku, a situaciju dodatno komplicira činjenica da se sljedeće godine održavaju predsjednički izbori' – piše dnevnik iz Seattlea.

Možda najveće šanse ima prijedlog reforme sustava useljavanja, gdje predsjednik predlaže uvođenje viza za gostujuće većinom sezonske radnike. 'Problem je međutim u tome što predsjednikov prijedlog možda i podržavaju neki demokrati, ali mu se protive mnogi republikanci' piše Seattle Times.

XS
SM
MD
LG