Linkovi

Američki vojni veterani i bitka za radna mjesta


Američki vojni veterani, od kojih se mnogi vraćaju iz službe u Iraku i Afganistanu, dolaze svojim domovima i suočavaju s novom bitkom – ovaj put za radna mjesta.

Američki Ured za statistiku radnika navodi da je u srpnju 2005. godine 15 posto veterana u dobi od 20 do 24 godine bilo bez posla. To je trostruko više od američkog prosjeka. Za mnoge veterane potraga za poslom prvi je ključni korak u povratku u civilni život, a za neke od njih, nimalo lagan. Međutim, veterani imaju pomoć. Primjerice, New York Times organizira godišnji skup pod nazivom 'Pozdrav našim junacima' kako bi se veteranima olakšala tranzicija s vojnih na civilne poslove. Tom sajmu radnih mjesta nazoče stotine vojnih veterana koji imaju priliku upoznati se s vodećim kompanijama, dobiti pomoć u pisanju životopisa te nazočiti raznim korisnim seminarima.

Glavni pravni savjetnik New York Timesa Solomon Watson kaže da vojni veterani zaslužuju više od tapšanja po leđima i zahvalnosti za njihovu službu. Solomon, koji je i sam vojni veteran, kaže da je za veterane jako važna spoznaja da imaju podršku. "Najviše bih volio kad bi veterani koji dolaze na sajam radnih mjesta uvidjeli tko je sve tu: New York Times, veteranske organizacije, poslodavci koji slave veterane zbog njihove služne. Drugo, želio bih da vide kako su sve te organizacije, pojedinci i agencije došli tu kako bi im pomogli da se ponovno uključe u radnu snagu te da svojim radom pridonose široj zajednici".

Michael John Ortiz jedan je od veterana koji traže posao. Ortiz je služio kao poručnik deset mjeseci u Iraku, a uvjeren je da on, kao i drugi veterani, ima sposobnosti i vještine potrebne za uspješno obavljanje poslova na radnom mjestu. "Mislim da svatko tko može predvoditi vojnike dok se na njih puca i vratiti ih njihovim kućama vrijedi i na tržištu rada. Tako se ja pokušavam reklamirati poslodavcima. Ja sam otišao s posla u uredu na bojište i sada se želim vratiti u ured. Mislim da se mogu nositi s težim poslovima od administrativnih zadaća".

U Sjedinjenim Državama postoji 3,500 vladinih ureda za zapošljavanje u kojima veterani imaju prednost. Veterani također imaju razna zakonska prava poput jednogodišnje državne naknade za nezaposlene te do 36 mjeseci obrazovnih beneficija.

XS
SM
MD
LG