Linkovi

Hrvatski novinari i stranački djelatnici tvrde da im je bilo 'zanimljivo' promatrati američke izbore


Skupina hrvatskih novinara i politički djelatnika završila je dvotjedni boravak u Sjedinjenim Državama, gdje je pratila izbore za američki Kongres i izbore za guvernere saveznih država.

Posjet je organiziralo Državno tajništvo SAD.

Prije polaska iz Washingtona, četvoro hrvatskih novinara i četvoro političkih djelatnika posjetilo je veleposlanstvo RH, gdje smo ih zamolili da ukratko iznesu dojmove koje su stekli prateći američke izbore. Mislav Bago, novinar Hrvatske televizije kaže: "Veoma je zanimljivo gledati jer mi imamo dogodine parlamentarne izbore, pa se onda može neka iskustva, možda, prenijeti u Hrvatsku, iako su ustavi različiti, ali što se tiče nekih televizijskih dostignuća – primjerice grafike, kako i koju priču pustiti – mislim da je to zanimljivo vidjeti, jer televizija i topla voda su izmišljeni i zašto ih onda izmišljati…"

Hrvatski novinari i aktivisti nekoliko stranaka pratili su američku predizbornu kampanju, sam izborni dan, te objavljivanje rezultata glasanja. O svojim dojmovima govori i Boris Blažeković iz Hrvatske narodne stranke: "Sigurno je bilo najinteresantnije, kako i za Amerikance tako i za mene osobno, ta negativna kampanja koja se cijelo vrijeme provodila kroz medije, najviše kroz televiziju, jer televizija je bila najzastupljeniji medij na ovim izborima…i vjerujem da će se to u kraćem vremenu početi događati i u Hrvatskoj."

Osim što su američki i hrvatski izborni proces proanalizirali s kolegama u Jefferson Cityu, St. Louisu i Kansas Cityu, hrvatski novinari i politički djelatnici susreli su se i s kolegama u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG