Linkovi

Demokrati nakon 12 godina  većina u Zastupničkom domu Kongresa


Demokrati su preuzeli vlast u Zastupničkom domu Kongresa po prvi put nakon 12 godina, a još uvijek postoji mogućnost da prevagnu i u Senatu. Cijelu izbornu noć demokratski kandidati i njihove pristaše imali su razloga za slavlje, a ponajviše čelnica demokrata u Zastupničkom domu, Nancy Pelosi. Ona će postati prva žena u povijesti na mjestu predsjednice donjeg doma američkog parlamenta. "Ovo je velika pobjeda američkog naroda. Amerikanci su glasovali za promjenu dosadašnje politike", rekla je Pelosi.

Za osvajanje kontrole u Zastupničkom domu – koji ima 435 mjesta - demokrati su trebali osvojiti 15 dodatnih mandata, a dobili su ih najmanje 28.

Što se Senata tiče, demokrati su trebali osvojiti dodatnih šest mandata. Dobili su četiri, a u još dvije izborne utrke, u Virginiji i Montani, njihovi kandidati imaju tijesnu prednost. Prvi mandat koji su demokrati 'uzeli' republikancima bio je

U Senatu se birala trećina članstva – 33 člana. Prvi rezultati pokazuju da su demokrati uspjeli 'preoteti' 4 mjesta koja su do sada držali republikanci – u Ohiou, Pennsylvaniji i Rhode Islandu. Da bi bili većina u Senatu, demokrati moraju republikancima preoteti još tri mjesta – a ne izgubiti niti jedno mjesto koje su do sada držali. Neizvjesni su još rezultati u Virginiji i Montani.

Ankete su pokazivale da građane najviše preokupiraju tri teme – Irak, terorizam i korupcija na političkoj sceni. Jučer se inače glasalo i za niz lokalnih inicijativa – 205 u ukupno 37 saveznih država. Glasalo se među ostalim o ograničenjima na pobačaj, zabrani istospolnih brakova, legalnosti javnog financiranja znanstvenog istraživanja na matičnim stanicama, legalizaciji marihuane, ilegalnom useljavanju, te statusu engleskog jezika kao jedinog službenog jezika.

Neslužbeni rezultati pokazuju da su demokrati preuzeli od republikanaca 6 guvernerskih mjesta u saveznim državama Ohio, New York, Maryland, Massachusetts, Arkansas i Kolorado.

Novi guverner Massachusettsa bit će demokrat Deval Patrick, koji će time postati tek drugi Amerikanac afričkog podrijetla koji je ikada zauzeo najviši položaj u nekoj od saveznih država. Republikanci će najvjerojatnije zauzeti guvernerske položaje u Connecticutu, Georgiji, Nebraski, Južnoj Karolini i Teksasu. Takodjer se očekuje da će republikanski guverner Californije – Arnold Schwarzenegger – zadržaiti svoj položaj. U Floridi – gdje guverner Jeb Bush, inače brat predsjednika Georgea Busha završava svoj mandat – natječu se republikanac Charlie Crist i demokrat Jim Davis.

U najvećem dijelu zemlje, izbori su protekli glatko – kada je u pitanju funkcioniranje glasačke opreme, pogotovo one elektronske koja se koristi tek nekoliko posljednjih godina. No, u najmanje šest saveznih država, glasači su prijavili probleme s elektronskom opremom. Na nekoliko mjesta bilo je i prijavljenih incidenata - zastrašivanja glasača te očitih pokušaja da se manipulira izbornim procesom.

Glasanje je produženo u nekim izbornim okruzima u Indiani, Pennsylvaniji, Ohiou i Illinoisu – zbog problema do kojih je došlo na početku izbornog dana. U Indiani, glasačima je na nekoliko biračkih mjesta ponuđeno da glasaju na tradicionalan način, uz pomoć olovke i papira – nakon što je zatajila elektronska oprema.

Jedna organizacija koja štiti prava Amerikanaca latino-američkog podrijetla prijavila je da je u Tusconu, u Arizoni, građanima koji su došli na glasačko mjesto prijetio jedan čovjek u paravojnoj odori. Savezni istražni ured FBI istražuje očit pokušaj manipulacije izbornom promidžbom u Virginiji, gdje su glasače nazivale nepoznate osobe koje su se predstavljale kao izborni dužnosnici, a to nisu bili. Demokratska i Republikanska stranka na glasačka su mjesta poslale tisuće odvjetnika, koji prate regularnost izbora.

XS
SM
MD
LG