Linkovi

Kongres pred 'velikom smjenom'?


Ako kandidati Demokratske stranke na današnjim izborima osvoje većinu u Senatu ili Zastupničkom domu, ta će stranka steći kontrolu nad ključnim odborima koji nadgledaju poslovanje savezne vlade. Izvješće Dana Robinsona govori o kongresnicima i senatorima koji će u slučaju pobjede Demokratske stranke preuzeti kontrolu nad ključnim odborima.

Demokratska većina u jednom od domova Kongresa značila bi da republikanci moraju prepustiti - za političare vrlo važne - položaje predsjedatelja pojedinih kongresnih odbora. Čelno mjesto u takvom odboru omogućuje većinskoj stranci da određuje prioritete u zakonodavnom tijelu.

Ankete uoči izbora pokazuju da demokrati imaju bolje izglede za osvajanje kontrole nad Zastupničkim domom, koji ima 435 mjesta. Veći medijski pozor i veća republikanska retorika usredotočeno je na to tko bi mogao kontrolirati ključne odbore u Senatu, koji ima 100 mjesta.

Osvoje li danas demokrati većinu u Zastupničkom domu, izabrat će predsjedatelje pojedinih odbora, a Nancy Pelosy – sad čelnica demokratske manjine – postat će prva žena u američkoj povijesti koja će predsjedati donjim domom Kongresa.

Na čelo Odbora za vanjsku politiku najvjerojatnije će doći kongresnik iz Kalifornije Tom Lantos, poznat po svojim vatrenim govorima u kojima zagovara ljudska prava, oštrim riječima za režime u Iranu i Siriji i snažnoj podršci Izraelu.

"Izrael nije samo sučeljen s teroristima iz Hamasa i Hezbollaha. Te kriminalne grupacije tek su ispostave stvarnih gospodara terora – Sirije i Irana" - rekao je u jednom nedavnom govoru u Zastupničkom domu Tom Lantos.

U Odboru Zastupničkog doma za oružane snage, kongresnik Ike Skelton će najvjerojatnije iskoristiti svoje čelništvo da se usredotoči veća pažnja na potrošnju Pentagona za vojnike i opremu, kao i vojnu potrošnju u Iraku. Ike Skelton član je Kongresa od 1976. godine. Postao je jedan od najžešćih kritičara politike predsjednika Busha prema Iraku.

"Kontinuirano nasilje u Iraku naglašava dvije činjenice – da je administracija propustila ne samo uspostaviti stabilnost za Iračane, već američka intervencija u Iraku sprečava naša nastojanja na polju borbe protiv terorizma u drugim dijelovima svijeta. A kao treće, američka vojska ima manju bojevu gotovost negoli je imala kad je krenula u rat u Iraku" - rekao je nedavno u Zastupničkom domu Ike Skelton.

Republikanci se pripremaju za mogućnost da će ih glasači učiniti manjinom u Zastupničkom domu. Svoje kritike u kampanjama usmjeravaju prema dvojici demokrata koja bi – u slučaju demokratske većine - bila na čelu dva najmoćnija odbora Zastupničkog doma. Riječ je o Charlesu Rangelu iz New Yorka, žestokom kritičaru ekonomske i vanjske politike predsjednika Busha, koji će - u slučaju pobjede demorkata - postati predsjedatelj Odbora za raspodjelu sredstava i Johnu Conyersu iz Michigana, veteranu s četiri desetljeća službe u Kongresu koji bi najvjerojatnije mogao postati predsjedatelj Odbora za pravosuđe.

Obojica se nalaze na meti kritika u republikanskim reklamnim porukama i govorima predsjednika Busha. S druge strane jedan od glavnih predsjednikovih savjetnika Karl Rove iskorištavao je svoje istupe u javnosti kako bi kritizirao zastupnike poput Johna Conyersa tvrdeći da bi oni oslabili američka nastojanja u borbi protiv terorizma. "Problem za te demokrate jest u tome što su takva politika i glasovi posljedično povezani. Njihova politika i njihovi glasovi bi nas učinili ranjivijima, a u ratu slabost priziva i osokoljuje vaše neprijatelje i to je poziv na katastrofu" - rekao je nedavno Karl Rove.

A jedan od demokrata koji bi mogao izložiti vladine aktivnosti najpomnijoj provjeri je kongresnik Henry Waxman, koji bi - u slučaju izborne pobjede Demokratske stranke - došao na čelo Odbora za reformu vlade.

Također jedan od bitnih izbora koji će demokrati morati učiniti - ukoliko danas pobijede na izborima - jest za čelnu osobu Odbora za obavještajne djelatnosti. Najviše rangirana demokratska članica ovog odbora je Jane Harman, međutim, zbog stranačke politike – kako se čini – na to bi mjesto mogao doći netko drugi, ukoliko nakon današnjih izbora Demokratska stranka osvoji većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG