Linkovi

U SAD se bira 435 članova kongresnika, 33 senatora i 36 guvernera


U Sjedinjenim je Državama izborni dan u kojem glasači izabiru 435 članova Zastupničkog doma, 33 senatora i 36 guvernera pojedinih saveznih država. Javlja naš izvjestitelj Scott Stearns.

Oporbeni demokrati nadaju se da će steći po prvi put u posljednjih 12 godina kontrolu nad Zastupničkim domom, a predstavljaju republikancima i izazov za kontrolu nad Senatom. Većina ispitivanja javnog mnijenja pokazuje da bi demokrati mogli osvojiti dodatnih 15 mjesta potrebnih za osvajanja većine u Zastupničkom domu, međutim bit će im puno teže osvojiti šest potrebnih mjesta u Senatu za koja se vode tijesne izborne utrke u saveznim državama Tennessee, Virginia, Missouri, Montana i Rhode Island.

Predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora Ken Mehlman kaže da njegova stranka smanjuje razliku u mnogim ključnim kongresnim utrkama, te da republikanski glasači imaju odličnu priliku iznenaditi izborne prognozere. "Mislim da smo vidjelu porast podrške tijekom vikenda. Imali smo pravi zamah. A razlog tomu je smatram što se ljudi usredotočavaju na mogućnosti izbora".

U razgovoru za američku televizijsku mrežu NBC on je rekao da glasači razmišljaju o porezima i kako će ih demokrati povećati ukoliko postanu većina u Zastupničkom domu.

Predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Howard Dean, i sam bivši predsjednički kandidat, izjavio je za Bloomberg news service da će njegova stranka raditi na smanjivanju saveznog proračunskog manjka. "Ako pobijedimo naš posao neće biti da odmah usmjerimo zemlju novim putem, jer još nećemo imati kontrolu nad Bijelom kućom, međutim bit ćemo u stanju da ublažimo najočitije probleme. Mislim da ćete vidjeti stvarne pokušaje da se uravnoteži proračun".

I dok izborima za Kongres po tradiciji prevladavaju lokalna pitanja, ovaj put dominantna tema predizbornih kampanji bio je rat u Iraku. Posljednja anketa CNN-a pokazuje da većina glasača vjeruje da bi demokrati vodili bolju politiku prema Iraku.

XS
SM
MD
LG