Linkovi

Kako će glasati manjine na kongresnim izborima?


Kongresni izbori mogli bi biti vrlo važni za dvije manjinske skupine u Sjedinjenim Državama – Amerikance afričkog podrijetla i Latinoamerikance. Južnoamerikanci bi mogli biti stimulirani pitanjem imigracije da iziđu na izbore u najvećem broju dosad. Glede Amerikanaca afričkog podrijetla, šest crnaca se ove godine natječe za senatorska i guvernerska mjesta, što je rekordni broj.

David Bositis stručnjak je za crnačku izbornu politiku pri Zajedničkom centru za političke i ekonomske studije u Washingtonu. "Ako zbrojite kandidate za senatorske i guvernerske utrke, vidjet ćete da je broj na rekordnoj razini. To je dio jednog šireg trenda. Sjetite se da su Amerikanci afričkog podrijetla bili podalje političkih funkcija mnoge godine. Međutim, sad je sve više njih koji ispunjavaju tražene karakteristike i imaju političko iskustvo koje im dopušta da se natječu za visoke dužnosti".

Kao dodatak tome 52 Amerikanca afričkog podrijetla natječu se za mjesto u Zastupničkom domu. Samo osam njih nisu članovi Demokratske stranke.

Glede hispaničkih glasača, pozor je usredotočen na odaziv glasača, a ne na nekog istaknutog kandidata. Vjeruje se da će na ovim izborima 17 milijuna birača latino-američkog podrijetla imati pravo glasa. Međutim, 2004. godine izišlo ih je na izbore samo 47 posto, za razliku od 67 posto bijelaca i 60 posto crnaca.

Ipak ovi bi izbori mogli biti drugačiji, ako je suditi po masovnim skupovima održanim ove godine u kojima se tražila reforma imigracijskog sustava i prosvjedovalo protiv strogih kazni za ilegalne useljenike. Organizacije poput Nacionalnog vijeća La Raza pokušavaju registrirati što više glasača.

Clarissa Martinez iz ove organizacije kaže da će hispanički glasači prosuđivati kandidate prema njihovom stavu o pitanju imigracije. "Protu-imigracijsko raspoloženje u velikoj se mjeri identificira s Republikanskom strankom, a oni koji se nalaze na njenom čelu definitivno su republikanci. Međutim, vjerujem da ljudi pokušavaju vidjeti tko uistinu vodi Republikansku stranku. Je li riječ o anti-useljeničkom krilu ili krilu koje vjeruje da smo mi zemlja useljenika i moramo pronaći način kako da riješimo taj problem".

A što Amerikanci misle o pitanjima kao što je imigracija i kandidatima afričkog podrijetla koji se natječu za visoke položaje u zemlji, pokazat će svojim glasovima.

XS
SM
MD
LG