Linkovi

Bojazni zbog novih glasačkih strojeva


Nadolazeći izbori neće biti samo test za kandidate već i za nove elektroničke izborne strojeve. Tridesetšest posto Amerikanaca glasat će upravo na takvim strojevima, no brojni građani im ne vjeruju, kako izgleda, s razlogom.

Naime, izborni strojevi pokazali su se nepouzdanima – a možda i podložni prijevarama - u nizu primarnih stranačkih izbora i testova od Kalifornije do Teksasa, od Marylanda do Ohioa. 16 saveznih država ne traže od proizvođača izbornih strojeva da isti glasačima izbace pismenu potvrdu tako da je ponovno prebrojavanje glasova apsolutno nemoguće.

Republikanski guverner Marylanda Robert Ehrlich toliko je zabrinut da je birače pozvao da glasuju pismenim putem rezerviranim za glasače koji na dan izbora neće biti na području svojih izbornih jedinica.

Nakon izbornog debakla na Floridi, 2000. godine, Kongres je osnovao posebno izborno povjerenstvo. Međutim, predsjedatelj tog tijela u kolovozu je dao ostavku uz obrazloženje da zakonodavci nikada nisu bili ozbiljni po pitanju izborne reforme te da se požurilo s uvođenjem kompjutoriziranih izbornih strojeva.

XS
SM
MD
LG