Linkovi

CSM: 'Bez obzira na ishod izbora, američki angažman u Iraku doživjet će promjene'


Tko god pobijedio na izborima za Kongres, očito je da predstoje promjene u američkoj politici prema Iraku – piše dnevnik Christian Science Monitor. Promjene traže i republikanci i demokrati. 'Međutim' – piše ovaj utjecajni bostonski list –'ne treba očekivati niti dramatično mijenjanje smjera ali niti samo kozmetičke zahvate'. To znači – 'neće biti niti trenutačnog povlačenja iz Iraka, ali se više neće čuti niti tvrdnje da sadašnja politika izvrsno funkcionira.'

List iz Bostona navodi tri opcije koje su vrlo moguće. Prvo, poduzet će se diplomatska inicijativa da se u rješavanju krize angažiraju Iraku susjedne zemlje, uključivo s Iranom i Sirijom. Drugo, od iračkih će se vlasti tražiti da učine više na smirivanju vjerskog nasilja. Mjere koje će se predložiti Bagdadu su, među ostalim, široka amnestija te pravednija podjela novca iz državnog proračuna. I treće, u sljedećih godinu dana, američki kontingent u Iraku će se smanjiti – na razinu koja će biti prihvatljiva i za američku i za iračku javnost.

******

New York Times piše da je od svih američkih kandidata na ovogodišnjim izborima najviše potrošila demokratska senatorica Hillaray Clinton, koja u Senatu predstavlja saveznu državu New York. Iako je lako pobijedila svog republikanskog protivnika, senatorica Clinton je na svoju izbornu kampanju potrošila 29.5 milijuna dolara – dvostruko više no njezini kolege senatori koje su očekivali vrlo neizvjesne izborne utrke.

Newyorški list navodi mišljenja stručnjaka koji tvrde da je to znak da Hillary Clinton razmišlja o izbornoj kampanji za Bijelu kuću, 2008. godine. Na što je izborni stožer Hillary Clinton potrošio gotovo 30 milijuna dolara? Prema saveznoj izbornoj komisiji koja nadgleda troškove političkih kandidata, najviše je novca potrošeno na kupnju televizijskih termina u kojima su se prikazivale reklamne poruke senatorice Clinton. Slijede troškovi mobilizacije aktivista i pristaša, pa onda putni troškovi, troškovi organizacije te plaće profesionalnih djelatnika u izbornom stožeru. Hillary Clinton je također dala više od dva i pol milijuna dolara drugim demokratima, svojim kolegama, kojima je novac više trebao. Na kraju, tu su i troškovi cateringa, cvijetnih aranžmana, fotografa i slično.

XS
SM
MD
LG