Linkovi

Johna Kerryja kritiziraju i republikanci ali i demokrati


Demokratski senator John Kerry ispričao se američkim vojnicima zbog izjave koja je bila dio govora studentima u Kaliforniji kada je rekao – 'da trebaju puno učiti jer će u protivnom zaglaviti kao vojnici u Iraku'. Prije no što se ispričao, Kerry je rekao da je njegova 'loše ispričana šala na račun predsjednika Busha bila krivo protumačena'.

No, implikacija da su američki vojnici ili glupi ili lijeni nije dobro prošla niti u Kerryjevoj Demokratskoj stranci – piše dnevnik Washington Post. Nekoliko ga je istaknutih demokrata kritiziralo – među njima i senatorica Hillary Clinton – a više ga je demokratskih kandidata zamolilo da ne dolazi na njihove izborne skupove jer im njegova nazočnost neće pomoći.

'Republikancima je ova Kerryjeva izjava dobro došla' – piše Washington Post. Ankete pokazuju da bi republikanci vrlo lako mogli izgubiti na izborima u utorak. No, John Kerry će im poslužiti kao simbol 'elitističke' Demokratske stranke koja – za razliku od prosječnog Amerikanca - ne poštuje oružane snage.

Drugi washingtonski dnevnik, Washington Times, kritizira Johna Kerry te konstatira da je nakon ove izjave ponovno postalo očito zbog čega 'elitist i defetist John Kerry prije dvije godine nije postao predsjednik države'.

Naime, kaže uvodničar Washington Timesa, američki mladići i djevojke ne odlaze u vojsku zbog toga što ne mogu pronaći neki drugi, bolji posao, već zbog toga 'što vole svoju zemlju i što ih motivira nesebični patriotizam'. Uostalom, piše uvodničar ovog lista, američki su regruti bolje obrazovani od prosječnog 18-godišnjaka: 98 posto novaka ima završenu srednju školu, dok završenu maturu ima tek 75 posto te dobne skupine u cjelini.

'20-godišnji američki vojnik brani zemlju. Što radi 20-godišnji američki student - ponekad je bolje ne znati' – piše uvodničar Washington Timesa, te poručuje Johnu Kerryju: 'Hvala vam što ste iskreno rekli što mislite. Javnost je imala priliku vidjeti tko ste vi zapravo'.

XS
SM
MD
LG