Linkovi

Izbori u sjeni Iraka


Ovogodišnja izborna kampanja za Kongres Sjedinjenih Država protječe u sjeni situacije u Iraku.

Kako se nasilje u Iraku nastavlja, ankete pokazuju da američku javnost ova kriza sve više zamara. Većina ispitanika misli da predsjednik George Bush ne obavlja dobro svoj posao kada je u pitanju Irak, te da cijeli angažman Sjedinjenih Država u toj arapskoj zemlji nije vrijedan žrtava.

Demokratska stranka, koja je u Kongresu Sjedinjenih Država u manjini već 12 godina, osjeća da je Irak slaba točka njezina političkog suparnika, Republikanske stranke.

Evo što kaže umirovljeni general Wesley Clark, bivši zapovjednik NATO saveza i jedan od kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke na posljednjim izborima prije dvije godine: "Jednostavno rečeno, napad na Irak bila je pogrešna odluka, strateška greška, korak u pogrešnom pravcu – kad su u pitanju naši opći napori u ratu protiv terorizma."

Međutim, predsjednik George Bush tvrdi da je upravo Irak središnja bojišnica u ratu protiv globalnog terorizma: "Ako odemo neobavljena posla, neprijatelj će doći za nama. Većina građana shvaća da ih moramo pobijediti tamo, kako se s njima ne bi trebali boriti ovdje, kod kuće. Ovo nije rat kao prošli ratovi. Bez obzira na to, zemlja jeste u ratu."

Politički analitičar Stuart Rothenberg kaže da je američka javnost neposredno pred izbore 7. studenog vrlo pesimistična: "Glavni razlog je rat u Iraku. Svaki dan od tamo stižu loše vijesti - ili o američkim žrtvama, ili o iračkim žrtvama, ili pak o nesposobnosti tamošnje vlasti da uvede red i stabilizira situaciju."

No, ankete pokazuju da se većina Amerikanaca ne zalaže za trenutačno povlačenje svoje vojske iz Iraka.

Stephen Wayne, profesor na Sveučilištu George Washington ovdje u Washingtonu, kaže da Republikanska stranka i dalje ima prednost kada je u pitanju povjerenje građana u opću sigurnost zemlje: "Kada je u pitanju obrana Amerike od terorizma, javnost u republikance ima više povjerenja, no ipak manje nego prije dvije, tri ili četiri godine. Nacionalna sigurnost jest pitanje koje će pomoći republikancima, ali ne toliko, koliko na prošlim izborima."

Američka je vojska nedavno objavila plan prema kojem današnja razina vojnog kontingenta u Iraku ostaje nepromijenjena do 2010 – ako to situacija zahtijeva.

Očito je da će Irak biti izborna tema i 2008. godine, kada će Amerikanci birati novog predsjednika.

XS
SM
MD
LG