Linkovi

Dva tjedna prije kongresnih izbora Demokratska stranka optimistična


Nešto više od dva tjedna prije izbora za američki Kongres, Demokratska je stranka vrlo optimistična, dok je republikancima – kako se čini – preostalo da se nadaju da poraz neće biti katastrofalan.

Prema jednoj nedavno objavljenoj anketi, samo 16 posto Amerikanaca smatra da Kongres – u kojem većinu imaju republikanci – dobro obavlja svoj posao. Ovako loš ugled Kongres nije imao od 1992. godine. 52 posto ispitanika smatra da bi bilo dobro da demokrati osvoje većinu na Capitol Hillu, dok republikance podržava 37 posto ispitanika. Demokrat Chris Van Hollen, član Zastupničkog doma, smatra da je glavni razlog nezadovoljstva – Irak. "Građani su svjesni da je ostalo dosta nedovršena posla, u vezi Osame bin Ladena i al-Qaide u Afganistanu. Otišli smo u Irak, a da nismo riješili taj problem. A u Iraku vlada kaos, što je među ostalim rezultat ogromne nekompetentnosti naše vlade".

Na izborima koji se održavaju 7. studenog glasa se za svih 435 članova Zastupničkog doma, te za trećinu od ukupno stotinu članova Senata. Uz to, u 36 saveznih država biraju se guverneri. Demokrati su na Capitol Hillu u manjini od 1994. godine. Za većinu im je potrebno da u Zastupničkom domu osvoje 15 mjesta, te šest dodatnih u Senatu. Republikanci tvrde da se građani neće na izborima toliko izjašnjavati o Iraku, već o lokalnim temama. Tom Reynolds, republikanac je iz savezne države New York. "Svjedoci smo žestoke izborne utrke. Glavne teme su ekonomska pitanja lokalne prirode. U pravilu, zna se da glasači ne vole Kongres, ali vole svog kongresmena.

O raspoloženju birača govori i , vjerojatno najutjecajniji analitičar američke političke scene. " Ankete na nacionalnoj i lokalnoj razini prilično su jasne. Građanima se ne sviđa u kojem pravcu zemlja ide, nisu zadovoljni političarima, također niti predsjednikom države, te Kongresom. Građani su vrlo pesimistični".

Karlyn Bowman iz Instituta American Enterprise smatra da se raspoloženje javnosti može izravno povezati sa situacijom u Iraku. "Irak utječe čak i na stanje američke ekonomije. Ako ljude pitate što su im prva tri prioriteta, onda je to - Irak, Irak i Irak".

Stuard Rothenberg najavljuje da će demokrati – ako osvoje većinu u jednom ili oba doma Kongresa – najvjerojatnije pokrenuti istrage u vezi vladine politike prošlih nekoliko godina. Predmeti istrage mogli bi biti – misija u Iraku, loš odgovor vlade na humanitarnu krizu nakon uragana Katrina i rast cijena benzina.

XS
SM
MD
LG