Linkovi

NYT: U projektima obnove u Iraku, nekad i više od polovice sredstava odlazi na birokratske troškove


U projektima rekonstrukcije u Iraku, često više od polovice novca ode na troškove osoblja, stanovanja, prijevoza i osiguranja, a znatno manje na stvarne radove u osiguravanju opskrbe građana benzinom, vodom i strujom, stoji u najnovijem izvješću stručnjaka američke vlade, o kojemu piše New York Times. Za iste bi radove u Sjedinjenim Državama takvi troškovi odnijeli tek nekoliko postotaka ukupnog budžeta.

Jedna od najvećih stavki u potrošnji novca na projektima obnove u Iraku je krajnje birokratska: američka vlada sklopi ugovore s izvođačima radova, sakupe se ljudi i mehanizacija i sve se to pošalje u Irak, gdje onda mjesecima traje čekanje da počnu stvarni radovi. Najduže zabilježeno čekanje trajalo je - 9 mjeseci.

Gradovi se međusobno nadmeću često i u raznim stvarima, no, kako piše Christian Science Monitor, američki gradovi su uveli novo natjecanje – tko će biti 'zeleniji' u ekološkom smislu. Među više od 300 takvih gradova su i oni najveći, New York i Chicago. Koncept je relativno jednostavan: djeluj lokalno da bi učinak bio globalan, odnosno da bi se obuzdalo globalno zatopljavanje. Masovno se sadi drveće, ozelenjuju krovovi, prednost daje gradnji energetski štedljivih zgrada, te, konačno, zamjenjuju zastarjeli sustavi grijanja i hlađenja modernima koji štede energiju. Potencijal za stvarnu promjenu uopće nije zanemariv: američki su gradovi među najvećim proizvođačima stakleničkih plinova.

A, za one koji redovito prate različite rang-liste časopisa Forbes, redovito vezane uz financijsku stranu života, evo i napisa iz lista USA Today. Po prvi puta, najprihodovnija pokojna slavna ličnost postao je ove godine pjevač sastava Nirvana Kurt Cobain, preuzevši krunu koju je nekoliko godina uvjerljivo nosio Elvis Presley. Cobain je između listopada prošle i ove godine zaradio 50 milijuna dolara; Presley 'samo' 42. Treći je tvorac stripa o Snoopyju, Charles Schulz s 35 milijuna, koga slijedi Beatle John Lennon, dok je peti najslavniji fizičar svih vremena, Albert Einstein. On je svojih ovogodišnjih 20 milijuna zaradio, između ostaloga, i licenciranjem obrazovnih videa za djecu, nazvanih Baby Einstein.

XS
SM
MD
LG