Linkovi

Republikanski kongresmen Duncan Hunter namjerava se natjecati za predsjedničku nominaciju svoje stranke


Dok se Amerikanci pripremaju da izadju na biračka mjesta slijedeći tjedan i glasuju za članove Kongresa, pojavljuju se i potencijani kandidati za predsjedničke izbore 2008. Novo ime na popisu kandidata je Duncan Hunter, republikanac iz Kalifornije, koji je prvi član zastupničkog doma kongresa koji je objavio svoju namjeru da se kandidira za predsjednika na izborima za dvije godine. S Capitol Hilla izješćuje Dan Robinson.

58-o godišnji Duncan Hunter član je Kongresa Sjedinjenih Država od 1980.godine kada je izborio svoje mjesto u svojevrsnom republikanskom valu koji je doveo i republikanca Ronalda Regana u Bijelu kuću. Hunter je možda i najpoznatiji po tome sto je, vjerojatno, najveći republikanski pristaša politike Georgea Busha glede Iraka, Afganistana i rata protiv terorizma. Hunter takodjer ima i sina u američkim oružanim snagama, koji je već dva puta bio u Iraku.

Veteran je Vijetnamskog rata, odslužio je 13 mandata u Zastupničkom domu. Predsjedatelj je odbora za oružane snage Zastupničkog doma kongresa od 2003, i u slučaju pobjede demokrata na izborima u studenom, Hunter bi morao odstupiti s te pozicije.

Njegova službena objava kandidature za predsjedničke izbore, iznenadila je mnoge analitičare političkih kretanja. "Dok završavam moje posljednje dvije godine kao predsjedatelj Odbora za oružane snage zastupničkog doma, takodjer se pripremam za kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 2008. godine" - objavio je nedavno Duncan Hunter.

Tijekom svoje kongresne karijere, Hunter je stekao reputaciju tvrdolinijaša glede vojnih pitanja, uključujući i pitanje nedavnog prijedloga zakona kojeg je iznio predsjednik Bush o tretmanu osumnjičenika za terorizam. "U vrijeme rate, nije praktično voditi se istim pravilima o prikupljanju dokaznog materijala protiv optuženika koja vrijede u američkih civilnim procesima, ili na vojnim sudovima koji se bave slučajevima vezanim za naše vojnike" - izjavio je Hunter.

Na tiskovoj konferenciji na kojoj je objavio svoje namjere za kandidaturu, Hunter je, takodjer, kritizirao političke liberale, kako ih je on nazvao - misleći pri tom na demokrate, tvrdeći da oni štete politici Sjedinjenih Država u Iraku i Afganistanu.

Po pitanju ilegalne imigracije, Hunter je takodjer zauzeo oštru poziciju, i podržao zakon, koji je predsjednik Bush nedavno potpisao, a kojim se odobrava izgradnja tisuću 100 kilometara dugog zida na granici Sjedinjenih Država sa Meksikom. Objavljivanjem svoje namjere da se kandidira, Hunter je postao jedan od najmanje 20 potencijalnih kandidata iz obje stranke koji će se natjecati na predsjedničkim izborima 2008. godine.

XS
SM
MD
LG