Linkovi

NYT: Državna tajnica dobiva savjete koje drugi možda ne bi željeli čuti


Državna tajnica Condoleezza Rice dobiva od svog savjetnika – i privatno dobrog prijatelja - savjete koje drugi možda ne bi željeli čuti, piše New York Times o njezinom savjetniku Philipu Zelikowu.

Njegovi povjerljivi memorandumi i prijedlozi gospođi Rice našli su u posljednje vrijeme puta do medija, što u knjizi Boba Woodwarda "State of Denial", a što u drugim člancima. Kroz njih je vidljivo da najmanje već godinu i pol dana, Zelikow upozorava gospođu Rice da bi Irak mogao postati 'katastrofalni neuspjeh', predlaže nove diplomatske inicijative prema Sjevernoj Koreji i Srednjem Istoku, pa čak, u jednom navratu, predlaže da se ponovno razmotri fraza 'rat protiv terora' jer alijenira mnoge muslimane.

Neki od njegovih savjeta pretvorili su se u službenu politiku: on je pozvao na zatvaranje tajnih zatvora koje je vodila CIA godinu dana prije nego što je presuda Vrhovnog suda natjerala administraciju predsjednika Busha da isprazni te zatvore.

Sjedinjene Države su ponudile Sjevernoj Koreji priliku da pregovara o trajnom mirovnom sporazumu, prema njegovom savjetu, a, zajedno s državnom tajnicom, on je podržavao i iransku inicijativu, u kojoj je predsjednik Bush ponudio Teheranu da preokrene tri desetljeća američke politike da se ne razgovara izravno s Iranom u zamjenu za suspenziju obogaćivanja urana. Te dvije zemlje nisu prihvatile ponuđene inicijative, ali – podsjeća New York Times – američki saveznici su im aplaudirali.

XS
SM
MD
LG