Linkovi

'Anthony Peraica protiv politbiroa' - Chicago Tribune o kandidaturi američkog Hrvata koji želi gradsku upravu Chicaga 'učiniti poštenijom'


Na izborima 7. studenog neće se birati samo članovi Zastupničkog doma i Senata. Diljem Amerike, u tijeku su izborne kampanje za tisuće političkih položaja na lokalnoj razini. U jednoj od njih, u Chicagu, natječe se i Amerikanac hrvatskog podrijetla Anthony Peraica, istaknuti lobist za hrvatske interese u Washingtonu.

Tony Peraica - po zanimanju odvjetnik, a po stranačkoj pripadnosti republikanac - već je više godina član upravnog odbora Okruga Cook, drugog po veličini okruga u Sjedinjenim Državama, s proračunom većim od 3 milijarde dolara. Anthony Peraica se sada natječe za predsjedatelja tog odbora. Pa da vidimo što o izbornoj utrci pišu čikaške novine:

'Peraica protiv politbiroa' – naslov je članka kojeg je nedavno objavio dnevnik Chicago Tribune. 'Politbiroom' ovaj list naziva gradsku političku elitu Chicaga, mahom iz Demokratske stranke, koja već desetljećima dominira lokalnom upravom, što je dovelo do korupcije, rasipanja novca i nepotizma u natječajima za izvođenje niza javnih projekata, koje – kako navodi Chicago Tribune – uvijek dobivaju iste firme.

Anthony Peraica je – kao republikanac – u Chicagu dio manjine, te obećava reformirati lokalnu upravu i učinit je poštenijom i transparentnijom. 'No, tu se za Peraicu krije i problem' – piše Chicago Tribune – 'jer u okrugu Cook, na kraju, republikanci rijetko pobjeđuju.'

Drugi čikaški list, Chicago Sun-Times, navodi rezultate anketa prema kojima Tony Peraica ima dobre šanse da ipak pobijedi na izborima za čelnika Upravnog odbora okruga Cook. Za njega će glasati i brojni demokrati – piše u jučer objavljenom članku Sun-Timesa.

Protivnik Tonyja Peraice je razmjerno manje poznati političar Todd Stroger koji je postao kandidat tek nakon što je njegov otac – dogogodišnji lokalni političar - doživio moždani udar te je na izbornu funkciju određen njegov sin. Stroger nastoji iskoristiti činjenicu da su Perajičini republikanci ove godine manje popularni, te je svog protivnika optužio da – u svrhu štednje - planira zatvoriti neke bolničke objekte te da će zabraniti pobačaje u državnim bolnicama Chicaga. Todd Stroger je Anthonyja Peraicu također optužio da nema dovoljno smisla za pluralizam svojstven za Chicago jer se, navodno, protivio održavanju svjetskih sportskih igara homoseksualaca, koje su se u Chicagu održale ovog ljeta.

Čikaški tisak pak među ostalim piše da je Tony Peraica hrvatskog podrijetla, rodom iz Trogira – koji se u jednom članku naziva 'teritorijem Tonija Kukoča' – te da je oženjen Pakistankom islamske vjere.

XS
SM
MD
LG