Linkovi

Mjesec dana prije izbora za Kongres, Republikanska stranka je 'u defanzivi'


Mjesec dana prije izbora za Kongres Sjedinjenih Država, Republikanska je stranka u defanzivi. Već dvanaest godina republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu, te gotovo isto toliko dugo u Senatu. No, njihov je dominantan status na nacionalnoj sceni došao u pitanje – zbog neizvjesnosti američkog angažmana u Iraku, ali i jednog seksualnog skandala koji posljednjih tjedan dana nije silazio s novinskih naslovnica.

Što je 7. studeni bliže, to je intenzivnija izborna utrka za kontrolu nad Kongresom. Građani će birati članove punog saziva Zastupničkog doma, koji se biraju na dvije godine, te trećinu Senatora, čiji mandat traje šest godina. Analitičari smatraju da će Demokratska stranka – koja je na Capitol Hillu već 12 godina u manjini – vjerojatno imati koristi od skandala u koji je bio umiješan republikanski član Zastupničkog doma Mark Foley. Ovaj političar s Floride je nekolicini mladića-srednjoškolaca koji u Kongresu rade kao kuriri-praktikanti slao tekst-poruke lascivnog, seksualnog sadržaja.

Demokratska stranka želi da se utvrdi da li je čelništvo Republikanske stranke znalo za ovu neugodnu aferu i prije no što se o njoj 'raspisao' tisak, te jesu li je možda pokušali zataškati. O ovome je neki dan govorio Richard Durbin, demokratski senator iz Illinoisa. "Svaki član Kongresa koji je znao da Mark Foley predstavlja opasnost za te mlade ljude, a nije učinio ništa da se to zaustavi – mora snositi odgovornost" - rekao je senator Durbin.

Republikance brine da će skandal s Markom Foleyem utjecati na njihov izborni rezultat u studenom. Nedavna anketa koju su proveli televizijska mreža NBC i dnevnik Wall Street Journal pokazala je da ovaj događaj negativno utječe na šanse republikanaca da održe svoju većinu u dva doma Kongresa.

Za to vrijeme, predsjednik George Bush i njegova Republikanska stranka, na nacionalnom planu, naglašavaju važnost misije u Iraku te rata protiv terorizma na globalnom planu. Na jednom izbornom skupu u Kaliforniji, predsjednik George Bush je upozorio da će nacionalni napori u borbi protiv terorizma biti ublaženi, ukoliko demokrati osvoje većinu u Kongresu: "Na ovim izborima, ulozi su visoki. Demokrati su stranka koja – čim zagusti – odmah bježi. Naša je stranka ta koja ima jasnu viziju – ona je spremna vojnim zapovjednicima dati sve što im je potrebno za pobjedu u Iraku. U Iraku ćemo ostati, borit ćemo se i na kraju - pobijediti."

Bijela je kuća već desetak dana u 'obrambenom gardu' – sve od objavljivanja knjige novinara Boba Woodwarda, člana uredništva dnevnika Washington Post. U njoj ovaj vjerojatno najpoznatiji američki novinar – glasovit po otkrivanju afere Watergate – kritizira vladinu politiku u Iraku. No, neki washingtonski analitičari nisu sigurni da će analiza jednog publicista - pa makar on bio utjecajan poput Woodwarda - imati ključnu ulogu, kada su u pitanju izbori na nacionalnoj razini. Karlyn Bowman iz Instituta American Enterprise o tome kaže: "Ljudi znaju što misle o Iraku, i to već odavno. Mislim da neke nove informacije nikoga neće razuvjeriti od njegova stajališta."

Neki analitičari američke političke scene uvjereni su da republikancima više šteti seksualni skandal s kongresnikom Markom Foleyem nego situacija u Iraku. Jedan od tih analitičara je Craig Crawford, novinar magazina Congressional Quarterly. "Ovaj slučaj pod reflektore javnosti ponovno vraća 'atmosferu korupcije' u Kongresu – tako to nazivaju demokrati. Oni će vam tvrditi da je riječ o pokušaju zataškavanja jedne neugodne afere, od strane republikanaca – stranke koja se inače diči time da je zaštitnica tradicionalnih, obiteljskih vrijednosti. Demokrati će sasvim sigurno ukazati na takvu, po njima, zlouporabu političkih ovlasti i na hipokriziju Republikanske stranke" - kazao je Craig Crawford.

Republikance najviše brine mogućnost da će njihova biračka baza – prvenstveno konzervativni evangelici – na dan izbora odlučiti ostati kod kuće i ne glasati. Karlyn Bowman o tome kaže: "S pravom brinu o tome. To je zaista nešto o čemu republikanci trebaju razmišljati. Oni moraju animirati i mobilizirati svoje konzervativne pristaše, ako žele pobijediti. U ovom trenutku, republikanci to ne čine."

Da bi osvojili većinu u Zastupničkom domu – koji ima 435 mjesta – demokrati republikancima trebaju 'preoteti' 15 mjesta. U Senatu, koji ima stotinu mjesta – od kojih se ove godine glasa za 33 – demokrati moraju osvojiti dodatnih šest mjesta, ako žele biti u većini.

XS
SM
MD
LG