Linkovi

'Nikad više' - knjiga Johna Ashcrofta


U protekla dva tjedna objavljeno je nekoliko knjiga koje na neki način bacaju dodatno svjetlo na događaje vezane uz terorističke napade na Sjedinjene Države od 11. rujna, rat protiv terorizma i rat u Iraku. Najveće zanimanje čitalačke publike izazvala su knjiga sjećanja pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa Na liniji vatre i djelo novinara Washington Posta Boba Woodwarda Stanje poricanja u kojem se govori o velikim podjelama unutar administracije predsjednika Busha glede rata u Iraku. Manje zapaženo prošla je upravo objavljena knjiga bivšeg američkog ministra pravosuđa Johna Ashcrofta.

U knjizi Nikad više: osiguravanje Amerike i uspostava pravde John Ashcroft prekida tišinu i govori o povijesnim događajima do kojih je došlo tijekom njegova mandata na mjestu ministra pravosuđa. Njegov je posao nakon 11. rujna 2001. godine pretvoren u najveći izazov s kojim je ikad bio sučeljen neki američki ministar pravosuđa.

Međutim, uz najveći teroristički napad na ameirčkom tlu u povijesti, tijekom svog mandata Ashcroft je radio na donošenju i usvajanju zakonske mjere poznate po nazivu Patriot Act, usmjerene na borbu protiv terorizma. Morao se nositi s velikim špijunskim skandalom u kojem je ustanovljeno da je FBI-jev kontraobavještajac Robert Henssen godinama radio za Ruse i sovjete. Tijekom njegova mandata došlo je do izvršenja smrtne kazne nad Amerikancem Timothyjem McVeighom osuđenom za podmetanje bombe u Oklahoma Cityju, a - kao što smo tek nedavno saznali – u tom je razdoblju uspostavljen i tzv. program domaćeg prisluškivanja, prema kojem je savezna vlada bez sudskog naloga mogla pratiti komunikacije američkih državljana koji su razmjenjivali pozive i poruke s inozemstvom.

U knjizi Nikad više Ashcroft nudi svoje jedinstvene poglede na prijetnje Americi od vanjskih i unutarnjih snaga, kao i mjere koje je poduzeo da ispravi ozbiljne manjkavosti na polju sigurnosti u zemlji…Naslov Nikad više proizlazi iz jednog sastanka s predsjednikom Bushom u Bijeloj kući dan nakon terorističkih napada na New York i Washington 2001. godine. "Bio je to zapravo manji sastanak i predsjednik se, osjećajući težinu okolnosti kao i svi drugi u prostoriji, okrenuo prema meni i rekao "Ne dopustite da se to više ikad dogodi". To je bio za mene događaj nakon kojeg sam morao preusmjeriti svoje aktivnosti. Povijesno gledano veći dio aktivnosti Ministarstva pravosuđa odnosio se na sudsko gonjenje, dakle, gledali smo unazad. A mandat koji nam je predsjednik dao u tom trenutku bio je razuman – da si ne možemo, u svjetlu tragedije koja se upravo dogodila, više dopustiti da samo gledamo unazad, već da moramo gledati unaprijed. Odnosno, da se uz sudsko gonjenje posvetimo i prevenciji".

Ta prevencija dovela je do cijelog niza novih zakonskih mjera koje neki kritičari osporavaju kao neustavne. Jedna od njih je u posljednje vrijeme mnogo spominjani program tzv. domaćeg prisluškivanja bez sudskog naloga. John Ashcroft, koji je morao odobriti provođenje ovog programa, smatra da je on u potpunosti unutar okvira predsjednikovih ovlasti. "To se čini svaki put kad su Sjedinjene Države izložene ozbiljnoj prijetnji, a napadi od 11. rujna 2001. godine mjereno po žrtvama i nanesenoj šteti nadmašuju daleko bilo koju drugi napad na američkom tlu u povijesti".

Međutim, mnogi protivnici podsjećaju da je bivši ministar Ashcroft bio često na meti kritika zbog agresivnog tumačenja administracije granica predsjedničkih ovlasti. Stoga nema mnogo onih koji su iznenađeni neobično oštrim osudama iz knjige usmjerenim na kritičare administracije i načina na koji vodi rat protiv terorizma, posebice na članove neovisnog povjerenstva koje je istraživalo okolnosti terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Knjigu Nikad više: osiguravanje Amerike i uspostava pravde objavila je manje poznata izdavačka kuća Center Street iz Nashvillea, koja objavljuje izdanja koncentrirana oko tradicionalnih vrijednosti američkog društva.

XS
SM
MD
LG