Linkovi

Iran bi se mogao domoći nuklearnog oružja za 4 do 9 godina


Vodeći američki dužnosnici za obavještajna pitanja vjeruju da bi se Iran mogao domoći nuklearnog oružja u roku od četiri do devet godina, ali naglašavaju da još ima vremena da se Iran skrene s tog puta.

Krovni direktor američkih obavještajnih agencija, John Negroponte, izjavio je da je Iran odlučan u nakani da se domogne nuklearnog oružja te da će to uskoro ostvariti ukoliko ne skrene sa smjera kojim se trenutno kreće. "Ne raspolažemo s takvim podacima kojima bismo zorno pokazali točan datum do kojeg će se Iran – uvjereni smo – domoći nuklearnog oružja. No prema našim procjenama i onim informacijama kojem imamo Iran je odlučan da se domogne nuklearnog oružja te su Iranci na putu da to ostvare u slijedećih nekoliko godina. Procjenjujemo da će to biti između 2010. i 2015".

Sjedinjene Države također pokušavaju pridobiti podršku u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za uvođenje sankcija Iranu. Paralelno s tim vode se napori za diplomatsko rješenje. Iran tvrdi da se ne pokušava domoći nuklearnog oružja već da samo želi nuklearnu energiju za mirnodopsku uporabu. Sjedinjene Države nemaju ništa protiv toga već se protive potencijalnoj uporabi nuklearnih materijala u vojne svrhe. Iran je odbio zaustaviti obogaćivanje urana premda je svojedobno predložio da se uran namijenjen iranskom programu procesira u drugoj zemlji.

Bivši djelatnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Gary Sick, kaže da još ne postoje nepobitni dokazi o iranskim nuklearnim planovima. "Kad bi postojali čvrsti dokazi da Iran radi na nuklearnom oružju onda bismo to znali. Bilo bi puno više dokaza iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, konkretnih materijala s određenih lokacija koje treba posjetiti, postojali bi fotografski dokazi…Ništa od toga nemamo. To ne znači da oni ne rade na nuklearnom oružju ili da to ne žele no u ovoj točki govorimo o namjerama. Moje je mišljenje da nije lako utvrditi kakve su iranske nakane".

Upitan da li obavještajne pogreške u slučaju Iraka otežavaju da se ljude uvjeri u iranske namjere John Negroponte je priznao da neki ljudi daju takve primjedbe, ali je i dodao da se američki obavještajni sustav u međuvremenu znatno poboljšao. Prema njegovom mišljenju još uvijek je moguće diplomatsko rješenje prijepora s Iranom.

Gary Sick koji trenutno predaje na Sveučilištu Columbia kaže da se situacija s Iranom još uvijek ne treba nazivati krizom premda je svjetski mediji upravo takvom karakteriziraju. On navodi da problem svakako postoji, ali smatra da je rješiv ukoliko Sjedinjene Države i Iran ozbiljno prionu pregovorima. Washington ustraje da bez iranskog zaustavljanja obogaćivanja urana neće doći do izravnih pregovora s Iranom.

XS
SM
MD
LG