Linkovi

Na izborima za Zastupnički dom kandidiralo se deset veterana rata u Iraku - devet demokrata i jedan republikanac


Među kandidatima na izborima za Kongres, koji se održavaju u studenom, rekordan je broj vojnih veterana. Što se nadmetanja za Zastupnički dom tiče, svi vojni veterani izuzev jednoga kandidati su Demokratske stranke. Predstavljamo trojicu od tih kandidata - dva demokrata i jednog republikanca.

32-godišnji Patrick Murphy vojni je veteran rata u Iraku. Kandidirao se za mjesto u Zastupničkom domu Kongresa, u osmoj izbornoj jedinici u Pennsylvaniji. Patrick Murphy je jedan od desetorice veterana ratova u Iraku i Afganistanu koji se nadmeću na kongresnim izborima. Devet ih se kandidiralo na strani demokrata, a jedan kao republikanac.

Za razliku od izbora 2004. godine, demokrati vjeruju da su Amerikanci umorni od predsjednikove politike u Iraku.

"Trebamo promjenu smjera kojim se krećemo u Iraku. Zato trebamo imati čelnike u Kongresu koji će predsjedniku reći da je došlo vrijeme da se naši vojnici vrate kućama. Treba biti jasan oko toga i to moramo učiniti" - rekao je na jednom nedavnom predizbornom skupu Patrick Murphy.

U 6-om izbornom okrugu savezne države Illinois kandidatkinja demokrata je Tammy Duckworth, koja je u Iraku bila pilot vojnog helikoptera. Izgubila je obje noge, kad je srušen njezin helikopter. Gospođa Duckworth se od samog početka suprostavljala ratu u Iraku. Njena izborna strategija temelji se na protivljenju politici predsjednika Busha te Zastupničkog doma Kongresa i Senata u kojima su proteklih šest godina dominirali republikanci.

"Ne mislim da su oni koji donose političke odluke učinili i približnu žrtvu u usporedbi s našim vojnicima. Želim biti u Kongresu slijedeći put kad se bude odlučivalo o ratu. Želim da donosioci odluka u budućnosti razumiju stvarnu cijenu rata" - kaže Tammy Duckworth.

U 17. kongresnom okrugu u Teksasu, vojni veteran Van Taylor je kandidat Republikanske stranke. Radi se o ruralnom izbornom okrugu koji svojom površinom obuhvaća i ranč predsjednika Busha u Crawfordu. Taylor je diplomirao na Harvardu te je uspješni biznismen, a u Iraku je služio s činom kapetana. On je velik pristaša predsjednika Busha i rata u Iraku te vjeruje da vojnike ne bi trebalo povlačiti sve dok se ne postignu ciljevi misije.

"Nisam zabrinut za naše vojnike na terenu. Imamo najbolju vojsku na svijetu i ponosan sam što sam služio kao marinac s izuzetnim suborcima koji se i dalje bore za našu zemlju i slobodu. Mene brinu liberalni demokrati koji traže način kako da oslabe predsjednikove napore i napore naše vojske, kojoj je zadatak da osigura slobodu naše zemlje" - kaže Van Taylor.

Izborni stožer Vana Taylora nije htio govoriti o izgledima za njegovu izbornu pobjedu. Patrick Murphy iz Illinoisa zaostajao je proljetos za republikanskim suparnikom 14 posto, a u srpnju se ta razlika smanjila na šest posto. Prema anketi iz svibnja Tammy Duckworth pak vodi potpuno neizvjesnu utrku sa svojim republikanskim suparnikom, a vjeruje se da je od tada dobila na popularnosti.

Prema anketama, izgleda da kandidatovo protivljenje ratu ima odjeka među biračima, no pravi izborni efekt ove činjenice bit će poznat tek kroz četiri tjedna.

XS
SM
MD
LG