Linkovi

Kongresna debata o nacionalnoj sigurnosti u sjeni pete godišnjice terorističkih napada


Uoči pete godišnjice terorističkih napada na New York i Washington, republikanci i demokrati u Kongresu Sjedinjenih Država sve češće debatiraju problematiku nacionalne sigurnosti – od rata u Iraku, zaštite domaćeg teritorija pa sve do problema ilegalnog useljavanja.

Debata je – kako s Capitol Hilla javlja Dan Robinson – uvjetovana i činjenicom da se u studenom održavaju izbori za Kongres.

Na trećoj konferenciji za tisak održanoj u posljednja dva dana, zastupnici iz Demokratske stranke predstavljaju svoju nacionalnu sigurnosnu strategiju. Plan je dio napora ove stranke da ponovno zadobije većinu u Zastupničkom domu i Senatu, koju je izgubila 1994. Demokrati najavljuju da će – ako pobijede na izborima u studenome – primijeniti sve zaključke neovisne istražne komisije koja je istraživala terorističke napade od 11. rujna 2001. Ukratko, demokrati obećavaju kompetentniju obranu od terorizma, i u inozemstvu i na domaćem tlu.

"Progovorimo konačno o istinskoj sigurnosti za našu zemlju. Dosta je bilo slikanja, dosta je bilo govora, dosta je bilo oštre retorike…" - ovim se riječima svojim političkim protivnicima, republikancima, obratila demokratska senatorica iz savezne države New York, Hillary Clinton, koja se smatra potencijalnom kandidatkinjom njezina stranke na predsjedničkim izborima 2008. godine.

Iako je jedna od najoštrijih kritičara vladine politike – kada su u pitanju Irak i sigurnost samih Sjedinjenih Država – Hillary Clinton se također zalaže za bolju stranačku suradnju između dvije glavne američke stranke.

Predsjednika Busha ovih dana još žešće kritizira senator Joe Biden, iz savezne države Delaware. Govoreći nedavno na tiskovnoj konferenciji u Nacionalnom novinskom klubu u Washingtonu, Biden se posebno obrušio na vladinu strategiju takozvanih pro-aktivnih udara, u slučaju potencijalne terorističke prijetnje: "Istinska sigurnost posljedica je dugoročne prevencije, a ne takvih udara. Također, mnogo je važnije da imamo dobru suradnju s našim stranim partnerima, umjesto da ih od sebe otuđujemo."

Republikanci ne namjeravaju demokratima prepustiti glavnu riječ kada su u pitanju Irak i nacionalna sigurnost, koji se smatraju glavnim temama na osnovu kojih će Amerikanci u studenome glasati. Jedna od omiljenih tema Republikanske stranke u domeni nacionalne sigurnosti je slaba zaštita državne granice, koja je povezana s problemom ilegalnog useljavanja. Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama živi između 11 i 12 milijuna stranaca koji su u zemlju ušli ilegalno, ili su ostali u njoj nakon što im je istekla viza. Republikanci se zato zalažu za pooštrenje imigracijskih propisa te oštrije mjere na granici, pogotovo onoj s Meksikom.

"Svake godine u našu zemlju ilegalno ulazi oko milijun ljudi, bez ikakvih dokumenata. Ne znamo tko su oni, što u zemlju unose, zašto dolaze…" - izjavio je u nedavnoj kongresnoj debati predsjedatelj Zastupničkog doma, republikanac iz Illinoisa Dennis Hastert. No, i njegova je stranka podijeljena kada je u pitanju ilegalna imigracija, jer se ne želi zamjeriti brojnoj i politički sve snažnijoj hispaničkoj zajednici.

XS
SM
MD
LG