Linkovi

Kako su teroristički napadi od 11. rujna promijenili život Newyorčana


U New Yorku se za par dana obilježava 5. godina od terorističkih napada u kojima su uništeni neboderi Svjetskog trgovinskog centra. Newyorška dopisnica Glasa Amerike Barbara Schoetzau upitala je građane ovog grada kako su teroristički napadi od 11. rujna utjecali na njihov život.

Manhattan je posljednjih pet godina svojevrsni otok intenzivne javne sigurnosti, ali i snažnog osjećaja osobne nesigurnosti. Vojnici i danas patroliraju glavnim prometnim lokacijama u gradu, kao i glavnim turističkim točkama. Zaštitari često pregledavaju ručne torbe i vrećice u kojima se nalazi kupljena roba – na ulazima robnih kuća, kina i kazališta kao i poslovnih firmi. Zaposleni na Manhattanu u pravilu imaju posebne identifikacijske isprave s kojima ulaze na radno mjesto.

Najkontroverznija mjera sigurnosti je nasumični pregled putnika u podzemnoj željeznici, od strane policije. Newyorčanin Beau Sim smatra da su ovi pregledi posve nepotrebni: "Mislim da nam ova mjera pruža jedino lažni osjećaj sigurnosti. Policija pregledava ručne torbe putnika – sumnjam da će u njima pronaći nešto što bi ugrozilo javnu sigurnost."

Maneken Ron Marte, inače bivši marinac, smatra pak da su nasumični pregledi u podzemnoj željeznici možda i dobra ideja. "Iako je ideja dobra, ona predstavlja bacanje novca. Pregledi su nasumični; što se događa onih dana kada vas ne pregledaju?.." - pita se ovaj mladić

Ankete pokazuju da Newyorčane brine mogućnost novog terorističkog napada, pogotovo biološkim oružjem, u podzemnoj željeznici. Međutim, bez obzira na to, građani New Yorka tvrde da se njihova dnevna rutina nije znatnije promijenila u posljednjih pet godina.

"Ne zaustavljam se blizu kanti za smeće. Ne stojim u blizini napuštene ručne prtljage. No, nije riječ o nekoj velikoj opreznosti, već o zdravom razumu. Šteta što je situacija takva, ali se tu ne može ništa promijeniti" - kaže Lori Camm koja radi u jednoj newyorškoj financijskoj tvrtki.

Neposredno nakon napada postojala je zabrinutost da će Newyorčani početi napuštati grad, da će turista biti sve manje. No, dogodilo se upravo suprotno. Turista je više nego ikad, grade se novi hoteli, kazališta na Broadwayu imala su prošle godine rekordnu sezonu. Cijena stambenog prostora na Manhattanu viša je nego ikad.

Lori Camm kaže da je život na Manhattanu posljednjih godina možda malo neudobniji, no svaka situaicja – kako kaže - ima svoje pluseve i minuse. 'Iako je New York i dalje meta terorista, puno je veća vjerojatnost da ćete možda poginuti u prometnoj nesreći' – kaže ova mlada Newyorčanka. Nju i njezine sugrađane inače najviše ljuti činjenica što se kasni u uređenju prostora Nulte točke, na kojoj su stajali neboderi Svjetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG