Linkovi

'Nespojivost mača i križa' - dilema evangeličkog pastora iz Minnesote


Sa zahuktavanjem predizborne kampanje za kongresne izbore u studenom, konzervativne evangeličke zajednice u Sjedinjenim Državama nastoje mobilizirati svoje članove da sudjeluju u izbornom procesu te da svakako glasaju. Evangelici se pribojavaju da bi zbog razmjerno raširenog nezadovoljstva vladajućom Republikanskom strankom mnogi konzervativni glasači mogli ove godine odustati od izlaska na birališta. Izravnoj političkoj mobilizaciji vjernika, od strane njihovih svećenika, u Minnesoti se suprotstavio jedan evangelički svećenik – o čemu govori prilog Tonija Randolpha.

Gregory Boyd je svećenik u jednoj protestantskoj crkvi u predgrađu St. Paula, u saveznoj državi Minnesota. Njegovu crkvu polazi oko 4 tisuće vjernika. U Boydovoj je crkvi nekoć bilo i više vjernika. Oko petina ih je istupila iz ove crkve, nakon što je Gregory Boyd prije dvije godine zabranio da se u crkvi dijele propagandni materijali Republikanske stranke, u sklopu izborne kampanje za predsjednika države. Gregory Boyd je također odbio za vrijeme službe izravno predstaviti lokalne političke kandidate konzervativnog usmjerenja.

Svoj je stav ovaj svećenik objasnio na temelju ustavnog načela odvojenosti crkve i države, ali i Novog zavjeta. "Crkva i država ne mogu ići zajedno, to je nemoguće. Ne možete u ruci držati mač, a istovremeno nositi križ. Mač i križ su međusobno nespojivi" - objašnjava Greg Boyd.

Prema ustavu Sjedinjenih Država, vlada ne može nametnuti 'državnu vjeru'. Vjerski čelnici mogu slobodno govoriti o političkim temama, no ako se odveć umiješaju u politički proces njihovoj crkvi prijeti gubljenje povoljnog poreznog statusa, na koji imaju pravo sve američke vjerske zajednice.

Među protestantima-evangelicima, kaže Greg Boyd postoje znatne razlike o tome koliko bi religija trebala biti angažirana u politici: "Tužno je kada vidite da se očekuje da svi 'kršćani' moraju glasati za određenu političku opciju. U crkvi se tada stvara vrlo negativna atmosfera, naše se učenje kompromitira, a ljudi koji ne dijele naša uvjerenja se sve više otuđuju od naše crkve…"

No, većina evangelika u Americi smatra da vjernici imaju pravo javno propagirati svoja stajališta, te glasati u skladu s njima - baš kao i svaki drugi građanin. Pastor Rick Scarborough iz Teksasa kaže da država i vjera ne bi smjeli biti strogo odvojeni, kao što je slučaj u suvremenoj Americi: "Osnivači naše nacije okrenuli bi se u grobu kada bi znali da se ustav danas tumači tako što se svećenicima brani da govore o moralnim problemima našeg društva. Mislim da se ovdje radi o jasnom izboru između etički ispravnog i etički pogrešnog pristupa."

Nedavno provedena anketa pokazuje da danas sve manji broj Amerikanaca smatra da je Republikanska stranka 'vjernicima naklonjenija od Demokratske stranke' – što je bio slučaj u prošlosti. Evangelička protestantska zajednica, koja se sastoji od niza mahom konzervativnih denominacija, značajna je izborna baza republikanaca. No, u novije vrijeme neki su svećenici iz ove zajednice počeli propitivati je li dobro što su se njihove crkve odveć 'vezale' uz jednu od političkih opcija.

XS
SM
MD
LG