Linkovi

Američka vlada priznala postojanje tajnih zatvora CIA-e


Predsjednik George Bush je izjavio da je 14 pritvorenika, koji su bili u tajnim zatvorima Središnje obavještajne agencije CIA-e, prebačeno u nadležnost američkog Ministarstva obrane i da će im biti zajamčen status ratnih zarobljenika.

Ovo je po prvi put da američka administracija priznaje postojanje zatvora CIA-e.

U govoru prenošenom iz Bijele kuće, predsjdnik Bush je izjavio da su ti zatvori postojali kako bi se u njima držao i ispitivao manji broj opasnih terorista.

Među zatvorenicima tajnim objektima CIA-e bili su i poznati članovi al-Qaide Halid Šeik Mohammed i Ramzi Binalšib, obojica povezana s terorističkim napadima na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001. godine.

Promjena njihovog statusa znači da će oni od sada biti zaštićeni u skladu sa Ženevskim konvencijama koje reguliraju tretman ratnih zarobljenika.

Predsjednik Bush ovu je promjenu objavio neposredno prije no što je KOngresu poslao novi prijedlog o sudskom postupku pritvorenicima koji se nalaze u pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

U lipnju je američki Vrhovni sud proglasio protuustavnim plan administracije da se zatvorenicima u Guantanamu sudi pred posebnim vojnim tribunalima.

Istovremeno Ministarstvo obrane SAD je objavilo nove smjernice kojima se tzv. 'neprijateljskim borcima' - koji do sada nisu imali status ratnih zarobljenika - pruža zaštita u skladu sa Ženevskim konvencijama. U novom priručniku kopnene vojske određuje se postupak prema ratnim zarobljenicima ove vrste. Zabranjuje se korištenje kontroverznih načina kažnjavanja kao što je zastrašivanje zatvorenika vojnim psima i potapljanje u vodu.

Ova nova, promijenjena pravila smatraju se pobjedom pristaša Ženevskih konvencija, međunarodnog sporazuma kojim se zabranjuje mučenje i okrutno postupanje sa ratnim zarobljenicima.

Do kontroverze je došlo zbog toga što zarobljeni osumnjičenici za terorizam - za koje se smatra da su pripadnici al-Qaide i afganistanskih talibana - nisu bili pripadnici regularnih vojski i Washington je do sada smatrao da oni nemaju pravo na zaštitu na temelju Ženevskih konvencija.

XS
SM
MD
LG