Linkovi

Newsweek: rat protiv terorizma postao orvelijanska noćna mora


«Praveći neprijatelje» - naslov je članka u Newsweeku u kojem se navodi da je predsjednik Bush vodio rat protiv terorizma na temelju nepouzdanih izvora povezujući neprijatelje koji su imali malo toga zajedničkog. «Neuspjeh Bijele kuće u razumijevanju vojnih mjera protiv pobunjenika u Iraku ujedno je i neuspjeh u razumijevanju radikalnih muslimanskih neprijatelja uopće.

Predsjednik je koristio al-Qaidu da «pojača» opasnost od Iraka, isto kao što sada spaja Hezbollah i Hamas s al-Qaidom nazivajući ih teroristima istog soja…Zapravo su te skupine – piše Newsweek – «bile slabo povezane ili nisu nikako dok Amerika nije odlučila od sebe napraviti zajedničkog neprijatelja. Al-Qaida je, zapravo bila jedina globalna teroristička grupa, a i Hezbollah i Hamas su javno izjavljivali da nije u njihovom interesu podržavati ciljeve Osame bin Ladena. Da, trebamo biti nemilosrdni prema manijacima, komentira Newsweek, poput onih koji su izveli napada od 11.rujna 2001.godine. Ali, iz istog razloga trebamo biti vrlo precizni kada identificiramo neprijatelje...

Danas je rat protiv terorizma postao orvelijanska noćna mora, odnosno slabo definiran rat bez izgleda da će se okončati. Sada će skoro biti pet godina od kada smo u ratu protiv skupine, za koju je rečeno da nema više od 500 do tisuću terorista. Inače, od terorističkih napada na New York i Washington, prošlo je više od 1770 dana, što je za punu godinu više od trenutka kada su Japanci 1941.godine napali Pearl Harbor i predaje Japana 1945.godine. Sadašnji rat sve više raste, sada je njegov dio postao i Libanon» - objavljuje u najnovijem broju tjednik Newsweek.

Za to vrijeme, demokrati traže da se ministru obrane Donaldu Rumsfeldu uskrati povjerenje, odnosno da ga predsjednik Bush – otpusti! O tome javljaju svi američki dnevnici, a demokratski čelnici u Kongresu i Senatu pisali su predsjedniku Bushu upozoravajući na pogoršanje situacije u Iraku, a kao jedna od mjera koju bi trebalo odmah poduzeti jeste – promjena civilnog čelništva u Pentagonu. (dz)

XS
SM
MD
LG