Linkovi

O ishodu izbora za Kongres odlučit će dva pitanja - Irak i nacionalna sigurnost


Američki Kongres je nastavio s radom nakon duge ljetne stanke. Pred republikancima i demokratima je nekoliko grozničavih tjedana zakonodavne aktivnosti, prije nego se zahuktaju kampanje za kongresne izbore u studenom. Kako s Capitol Hilla javlja Dan Robinson, ishod izbora odlučit će vjerojatno dva pitanja - Irak i nacionalna sigurnost

I demokrati i republikanci u Senatu i Zastupničkom domu jasno su dali do znanja da Irak i područje nacionalne sigurnosti smatraju glavnim pitanjima nadolazećih izbora.

Ankete ukazuju na pad popularnosti Republikanske stranke i predsjednika Busha - zbog situacije u Iraku.

Vodstvo demokrata u Kongresu obnovilo je posljednjih dana kritike na račun administracije. Čelnik demokratske manjine u Senatu Harry Reid obznanio je nedavno izbornu strategiju njegove stranke. Bijela kuća se u njoj kritizira zbog toga što je američki angažman u Iraku 'destabilizirao čitav Srednji Istok'. Uz to, tvrde demokrati, neuspjeh u Iraku ohrabrio je nuklearne ambicije Sjeverne Koreje, čime je, ujedno, oslabila američka vojnu sila – tvrdi senator Reid. "Činjenice ne lažu. Pod Bushovom administracijom i republikanskim Kongresom, Amerika je manje sigurna, sučeljena je s većim prijetnjama, a nije pripremljena za opasni svijet u kojem živimo" - rekao je vođa manjine u Senatu.

Reid i njegovi kolege iz Demokratske stranke predložit će rezoluciju kojom se ministra obrane Donalda Rumsfelda poziva da podnese ostavku.

Demokratska senatorica iz Kalifornije Barbara Boxer osvrnula se na nedavnu izjavu Donalda Rumsfelda koji je ustvrdio da 'kritičari predsjednikove politike u Iraku nisu naučili lekcije iz Drugog svjetskog rata.' "Nastavljanje s propalom misijom u Iraku nema ništa zajedničko s popustljivom politikom prema nacistima prije Drugog svjetskog rata. Treba sagledati sadašnjicu, gospodine Rumsfeld i gospodine predsjedniče. Ministarstvu obrane je potreban novi čelnik, potreban mu je novi plan i nova nada" - rekla je senatorica iz Kalifornije.

Republikanci optužuju demokrate da 'politiziraju situaciju u Iraku', kako bi osvojili glasove na kongresnim izborima u studenom. Čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu, John Boehner, izjavio je da će pokušati blokirati demokratski prijedlog rezolucije o Iraku, a demokrate je optužio da tim dokumentom 'ohrabruju teroriste'.

U Senatu je čelnik republikanske većine, Bill Frist, rekao da demokrati slabe nacionalne napore u ratu protiv terorizma, jer se – kako je rekao - "igraju politike s Irakom": "To je čista politička igra - u vrijeme dok se pokušavamo baviti vrlo ozbiljnim pitanjima sigurnosti u lukama, osigurati našoj vladi da ima potrebna oruđa za borbu protiv terorizma, te osigurati novac za naše postrojbe u inozemstvu."

Demokratsko-republikanska debata o Iraku i mandatu ministra Rumsfelda dolazi neposredno prije nekoliko javnih nastupa predsjednika Busha kojima je cilj obnoviti odnosno ojačati podršku za angažman u Iraku te rat protiv terorizma.

Komentirajući motivaciju terorista, predsjednik je nedavno rekao: "Ti su radikali beskompromisni neprijatelji slobode. Glupo je uopće i pomisliti misliti da se s njima može pregovarati."

Republikanski senator Mitch McConnell odgovara na kritike demokrata da je američki angažman u Iraku odvratio pozornost od borbe protiv al-Qaide: "Prema riječima drugog čovjeka al-Qaide, Al-Zawahirija, Irak je središnja bojišnica u ratu protiv terorizma i mi se s njim slažemo. Ne znam zašto ljudi ne mogu prihvatiti ovu Zawahirijevu izjavu, prema kojoj je upravo Irak mjesto u kojem se odvija rat protiv terorizma."

Krajem rujna Kongresa prekida rad, zbog priprema za izbore u studenom. Kongres, vjerojatno, neće do tada, završiti sa svojom zakonodavnom aktivnošću glede glavnih vladinih proračunskih prijedloga. Sljedeći tjedan Kongres će obilježiti petu godišnjicu terorističkih napada na New York i Washington, izglasavanjem rezolucije koja odaje počast žrtvama i članovima njihovih obitelji.

XS
SM
MD
LG