Linkovi

Zbog razlika između SAD i Francuske usporeno usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti o prestanku sukoba u južnom Libanonu


Francuska i Sjedinjene Države odlučile su unijeti izvjesne promjene u svoj prijedlog rezolucije koja bi vodila okončanju sukoba između Izraela i Hezbollaha. Diplomati u Ujedinjenim narodima očekuju da će zbog ovog vjerojatno biti odgođeno glasovanje članica Vijeća sigurnosti.

Razlike između Sjedinjenih Država i Francuske postale su očite nakon što je Arapska liga predložila da bi Vijeće sigurnosti trebalo istovremeno zatražiti i prekid neprijateljstava ali i povlačenje izraelske vojske iz Libanona. Originalni francusko-američki prijedlog nije uključivao povlačenje izraelske vojske iz Libanona.

Francuski predsjenik Jacques Chirac danas je izjavio da se Sjedinjene Države protive nekim arapskim prijedlozima, no rekao je da bi bilo nemoralno odustati od prijedloga rezolucije u nekom, za sada neutvrđenom, promijenjenom obliku. Chirac je upozorio da bi sukob u Libanonu mogao dodatno destabilizirati Srednji istok.

Američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima John Bolton izjavio je da će rezolucija o prekidu vatre uzeti u obzir ponudu libanonske vlade da na jug zemlje pošalje 15 tisuća vojnika. Oni bi bili odgovorni za patroliranje granicom s Izraelom. No, Bolton nije rekao kada bi libanonski vojnici trebali doći u južni Libanon.

U Bejrutu, za to vrijeme - susret zamjenika američke državne tajnice Davida Welcha s libanonskim premijerom Fuadom Siniorom. Nakon sastanka, premijer je rekao da nema napretka u vezi s prekidom vatre.

******

Izraelska je vlada odobrila proširenje ofenzivnih akcija protiv gerilaca Hezbolle u Libanonu. Na sastanku ministara koji su odgovorni za nacionalnu sigurnost, odlučeno je da vojska prodre do rijeke Litani, što je oko 30 kilometara duboku na libanonskom teritoriju. Jedan član vlade je rekao da bi operacije mogle potrajati mjesec dana. Premijer Olmert je danas o krizi razgovarao s državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

U međuvremenu, nastavljaju se izraelski napadi na južna predgrađa Bejruta. Libanonski dužnosnici tvrde da je u izraelskim napadima na lokaciji u dolini Bekaa i na jedan palestinski izbjeglički logor poginulo sedam osoba. Izraelska je vojska priopćila da je u okršajima s gerilcima Hezbolle danas ranjeno 15 vojnika. Izviješće arapske televizijske mreže al- Jazeera tvrdi da je u borbama poginulo 11 izraelskih vojnika.

U međuvremenu, Hezbollah je nastavio ispaljivati rakete na izraelski teritorij – za sada nema izvješća o žrtvama.

******

Do sada je u sukobu poginulo najmanje 900 Libanonaca i 100 Izraelaca. Sukob je počeo nakon što su gerilci Hezbollaha 12. srpnja ušli na izraelski teritorij i oteli dvojicu izraelskih vojnika.

Organizacija Human Right Watch, koja diljem svijeta prati poštivanje ljudskih prava, zatražila je od Ujedinjenih naroda da istraže slučajeve pogibije civilnog stanovništva u Libanonu i u sjevernom Izraelu.

Ova organizacija čije je sjedište u New Yorku smatra da bi Ujedinjeni narodi u regiju trebali poslati stručnjake koji bi analizirali učinak sukobu na civilno stanovništvo dvije zemlje.

Glavni tajnik Ujedinjenih anroda Kofi Annan jučer se založio za sveobuhvatniju istragu izrealskog zračnog napada na libanonsko selo Qana. Kfi Annan je rekao da je napad – u kojem su poginuli većinom civili – možda dio sustavnijeg trenda kršenja međunarodnog prava za koji su odgovorne obje strane u sukobu.

XS
SM
MD
LG