Linkovi

Izrael pristao na rezoluciju Ujedinjenih naroda o primirju


Izraelska vlada je pristala na rezoluciju Ujedinjenih naroda o prekidu mjesec dana dugog sukoba s Hezbollahom. Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je da će izraelska vojska napustiti Libanon u trenutku kada u južna područja te zemlje stigne libanonska vojska i proširena međunarodna mirovna misija. Izraelska je ministrica također rekla da međunarodna zajednica treba podržati izraelski zahtjev da Hezbollah oslobodi dva izraelska vojnika čija je otmica – prije više od mjesec dana – uzrokovala sadašnji sukob.

Libanonska je vlada pristala na rezoluciju Ujedinjenih naroda o prekidu neprijateljstava jučer. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da su se premijeri Izraela i Libanona složili da prekid vatre stupa na snagu sutra u jutro.

Čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah izjavio je da će njegove snage poštivati prekid vatre pod pokroviteljstvom svjetske organizacije, no dodao je da će Hezbollah nastaviti s borbom sve dok se izraelska vojska nalazi u Libanonu.

Rezolucija UN-a poziva na uspostavu primirja prije no što Vijeće sigurnosti odobri proširenje mirovne misije u Libanonu, na 15 tisuća vojnika. Dužnosnici svjetske organizacije tvrde da bi prvi mirovnjaci u južni Libanon mogli već početi stizati u roku od tjedan dana. Očekuje se da će libanonska vojska u granična područja s Izraelom poslati 15 tisuća vojnika.

******

Izraelsko ratno zrakoplovstvo u više ne navrata napalo lokacije u južnom područjima Bejruta. Zabilježeno je najmanje 18 eksplozija većih razmjera, što je grad obavilo dimom. Iz izvora libanonskih vlasti saznaje se da je danas ubijeno najmanje 10 civila.

Izraelske vlasti navode da su ekstremisti iz Hezbollaha i danas raketirali sjeverni Izrael. Jedan civil je poginuo, dok je ranjeno najmanje 12.

U ovom trenutku u južnom Libanonu nalazi se oko 30 tisuća izraelskih vojnika, koji su angažirani u svakodnevnim borbama s pripadnicima Hezbolle. Jučer su u borbama poginula 24 izraelska vojnika, što je najviše dnevnih žrtava za Izrael u tijeku cijelog ovog sukoba.

U sukobu koji traje već više od mjesec dana poginulo je oko 900 Libanonaca, većinom civila. Na izraelskoj strani, poginulo je 140 osoba – većinom vojnika.

XS
SM
MD
LG