Linkovi

Olmert: 'Prekida vatre neće biti sve dok Hezbollah ne oslobodi dva oteta izraelska vojnika'


Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da je prijedlog libanonske vlade da u područje južnog Libanona uputi 15 tisuća svojih vojnika – zanimljiv prijedlog koji treba proučiti. No, rekao je izraelski premijer, prekida vatre neće biti sve dok hezbollah na slobodu ne pusti dva oteta izraelska vojnika, koje sugerilci Hezbollaha oteli 12. srpnja.

Za to vrijeme u New Yorku, predstavnici Arapske lige danas će u Vijeću sigurnosti iskazati podršku zahtjevu vlade Libanona da se uspostavi trenutačan prekid vatre te da se izraelske snage povuku iz južnog Libanona. Libanon je inače odbacio prijedlog rezolucije koji su podnijele Sjedinjene Države i Francuska – zbog toga što nacrt ovog dokumenta nije tražio povlačenje izraelske vojske.

Ruski ambasador u Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin rekao jed a Vijeće sigurnosti ne bi trebalo usvajati rezoluciju koja će biti neprihvatljiva za Libanon, jer bi to moglo dovesti do nastavka sukoba. Britanski premijer Tony Blair izjavio je da se nada da će Vijeće sigurnosti već danas usvojiti američko-francuski prijedlog rezolucije. Francuski ministar vanjskih poslova je pak izjavio da bi Sjedinjene Države trebale razmotriti amandmane koje su nanacrt rezolucije podnijele zemlje Arapske lige.

******

U južnom Libanonu nastavlja se ofenziva izraelske vojske protiv gerilaca Hezbolle. Izraelska je vojska objavila da su danas poginula tri njezina vojnika, dok ih je pet ranjeno. U borbama oko mjesta Bint Jbail Izraelci su ubili 15 pripadnika Hezbollaha – priopćila je izraelska vojska.

Južno od Sidona, trećeg po veličini libanonskog grada, u izraelskom zračnom napadu poginulo je pet civila, koji su se okupili na sprovodu za žrtve prethodnik izraelskih napada.

Hezbollah tvrdi da su njegovi borci danas uništili najmanje dva izraelska tenka te jedan buldožer, te da su članovi njihovih posada ili ubijeni ili ranjeni. Hezbollah je i danas raketirao sjeverni Izrael -ranjene su najmanje dvije osobe.

Izraelska je vojska upozorila stanovništvo grada Tir da će pucati na svako vozilo koje se bude kretalo u području južno od rijeke Litani.

XS
SM
MD
LG