Linkovi

Primirje u Libanonu poštuju obje strane


Izraelska vojska i ekstremisti iz Hezbollaha okončali su više od mjesec dana dug sukob, nakon što je jutros u Libanonu nastupilo primirje pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Od kada je prekid vatre stupio na snagu, nisu zabilježene borbe.

Izraelska je vojska međutim priopćila da su njezini vojnici u dva odvojena incidenta ubili dva pripadnika Hezbolle.

Dopisnik Glasa Amerike iz Bejruta javlja da život u glavnom gradu Libanona postupno ponovno postaje normalan, dok dopisnik Glasa Amerike iz Tira, na jugu Libanona, javlja da su prestali izraelski zračni i topnički napadi. Na prometnicama se mogu vidjeti tisuće libanonskih izbjeglica koje se vraćaju u svoja naselja na jugu zemlje.

Izraelska je vojska navijestila da će zadržati teritorij koji je osvojila u prethodnih nekoliko dana. Blokada Libanona na moru i u zračnom prostoru trajat će sve dok se ne uspostavi međunarodni sustav kontrole koji će spriječiti dostavu naoružanja Hezbolli, iz stranih zemalja, priopćio je Izrael.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda susreli su se jutros s izraelskim i libanonskim predstavnicima kako bi raspravili transfer teritorija koji je sada pod kontrolom Izraela.

Izaslanik svjetske organiazcije za Srednji istok Alvaro de Soto izjavio je da bi međunarodne mirovne snage trebale početi stizati u Libanon u roku od nekoliko dana.

Neposredno prije nastupanja primirja, izraelski su avioni nad Bejrutom bacali letke u kojima se navodi da će izraelska vojska i u budućnosti koristiti 'adekvatnu silu' kako bi spriječila terorističke napade na Izrael, s teritorija Libanona.

Letci optužuju Hezbollah za služenje svojim gospodarima u Siriji i Iranu. Također se navodi da je Hezbollah odgovoran za razaranja u Libanonu, raseljavanje stanovništva te smrt civila. U letku se građani Libanona pitaju hoće li i u budućnosti biti voljni platiti ovu cijenu.

Ekstremna organizacija Hezbollah zalaže se za uništenje Izraela, a Sjedinjene Države i Europska unija smatraju je terorističkom organizacijom. Hezbollah sudjeluje u libanonskoj koalicijskoj vladi i u njoj ima dva ministarska mjesta.

XS
SM
MD
LG