Linkovi

Vijeće sigurnosti će možda već danas glasati o rezoluciji koja bi vodila prekidu sukoba u Libanonu


Predsjednik George Bush izjavio je da Sjedijene Države i američki saveznici rade na rezoluciji Vijeća sigurnosti koja bi trebala okončati sukob Izraela i Hezbollaha. 'Želimo da rezolucija ponudi sveobuhvatno i trajno rješenje, kako bi se okončalo nasilje ali i obnovila suverenost Libanona' - rekao je predsjednik Bush.

Na tiskovnoj konferenciji koja je održana na ranču predsjednika Busha u Teksasu, predsjednik je rekao da je svjestan da vlade Libanona i Izraela kritiziraju neke od aspekata predložene rezolucije.

S predsjednikom je bila i državna tajnica Condoleezza Rice koja je rekla da je o ovoj temi razgovarala s kolegama iz Libanona i Izraela. Državna tajnica vjeruje da je prijedlog rezolucije 'razumni dokument koji će omogućiti kretanje prema naprijed'. Iz Teksasa, državna tajnica odlazi u New York gdje će se danas održati sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Iz diplomatskih se izvora saznaje da se Sjedinjene Države i Francuska nadaju da će se o rezoluciji glasati već danas. Rezolucija poziva na trenutačno okončavanje napada na izraelski teritorij, od strane Hezbollaha a od Izraela se traži da obustavi svoje vojne operacije. Dokument također traži 'razoružavanje svih naoružanih skupina u Libanonu'.

******

Libanonski premijer Fuad Siniora izjavio je da je danas u izraelskom zračnom napadu na pogranično selo Houla poginulo više od 40 ljudi. Premijer je kazao da je riječ o 'užasnom masakru'. U izraelskim zračnim napadima na ciljeve u južnom i istočnom Libanonu poginule su najmanje 23 osobe, od toga pet u jednoj stambenoj zgradi u Tiru.

Izraelski su avioni također napali uporišta Hezbolle u južnom Bejrutu i u dolini Bekaa.

Izraelsko pješaštvo i tenkovi bore se s gerilcima Hezbollaha u južnom dijelu Libanona. Na prilazima mjestu Bint Jbail poginuo je jedan izraelski vojnik.

Izraelski ministar obrane Amir Peretz rekao je da će kopnena ofenziva biti proširena ukoliko ne uspiju sadašnji diplomatski napori da se okonča sukob.

U međuvremenu, Hezbollah je ispalio više raketa na sjeverni Izrael, uslijed čega je ranjen najmanje jedan civil.

XS
SM
MD
LG