Linkovi

Izraelski politički vrh promatra sukob s Hezbollahom u širem kontekstu


Već više od tjedan dana, izraelska vojska granatira i raketira ciljeve u Libanonu, dok gerilci Hezbollaha gađaju gradove na sjeveru Izraela. Cilj Izraela je ishoditi slobodu za svoja dva vojnika koje je oteo Hezbolla te prestanak raketiranja njegovih gradova.

Iskra koja je dovela do sukoba bila je, možda, otmica izraelskih vojnika. Međutim i Tel Aviv i Washington uvjereni su da ekstremisti na Srednjem istoku djeluju po zapovijedima koje stižu iz Sirije i Irana. O toj vezi je u izraelskom parlamentu govorio i premijer Ehud Olmert. "Terorističke organizacije koje djeluju u Libanonu i Gazi nisu ništa drugo no produžena ruka vlada koje pomažu i financiraju terorizam, vlada koje se protive miru. Riječ je o vladama u Teheranu i Damasku".

Izraelski je premijer rekao da su za izbijanje sukoba u Libanonu odgovorni upravo Sirija i Iran, koji koriste Hezbollah i Hamas u ostvarivanju svojih ciljeva. Umirovljeni general izraelske vojske Jakov Amidror smatra da Siriji glavni cilj sačuvati svoj utjecaj u Libanonu, nakon što se njezina vojska – pod međunarodnim pritiskom – morala povući iz te zemlje. U vanjskoj politici Irana – kaže Amidror – najvažnije oruđe je upravo Hezbollah. Ovaj izraelski stručnjak smatra da Izraelu treba biti dopušteno da dokrajči ono što je počeo, te da na taj način ograniči utjecaj Sirije i Irana u Libanonu.

Jakov Amidror smatra da su izraelski vojni napori dio rata protiv globalnog terorizma. 'Radikalni je islam u posljednje vrijeme vrlo ohrabren svojim pobjedama na političkom planu, kao i povlačenjem izraelske vojske iz južnog Libanona – do čega je došlo 2000. godine – te prošlogodišnjim izraelskim povlačenjem iz Pojasa Gaze' – kaže Amidror. "Hezbollah je bio uspješan kada se Izrael povukao iz Libanona, Hamas – kada smo napustili Gazu. Pobunjenici u Iraku se odupiru Amerikancima. Osama bin-Laden je i dalje živ. Hamas je pobijedio na palestinskim izborima, i tako dalje. Ovaj sukob u Libanonu možda je posljednja prilika da zaustavimo ovaj niz uspjeha radikalnog islama".

Politički komentator liberalnog izraelskog lista Haaretz, Akiva Eldar, ne slaže se s ovakvim mišljenjem. Akiva Eldar smatra da postoji velika opasnost od širenja konflikta. "Ciljevi rata određuju se simultano s njegovim tijekom. Mislim da je naša vlada preambiciozna".

Akiva Eldar kaže da nitko ne sumnja u pravo Izraela da se brani od napada. Ankete pokazuju da ogromna većina Izraelaca podržava vojne akcije protiv Hezbollaha i Hamasa, koje i Izrael, i Sjedinjene Države, a i Europska unija smatraju terorističkim organizacijama. No, gospodin Eldar upozorava da će domaća i međunarodna podrška brzo nestati ako sukob bude dugotrajan i brutalan.

XS
SM
MD
LG