Linkovi

Rimska konferencija bez sporazuma o trenutačnom prekidu vatre u Libanonu


Na konferenciji o Srednjem istoku u Rimu nije postignut sporazum o trenutačnom prekidu vatre u sukobu između Izraela i ekstremističke organizacije Hezbollah.

Okupljeni u Rimu složili su se jučer da treba odmah raditi na postizanju primirja, međutim, nisu uspjeli razraditi pojedinosti. Američka državna tajnica Condoleezza Rice dala je do znanja kako neće biti postignut trajni mir u regiji, ukoliko za to ne postoje pravi uvjeti. "Svi smo se složili da želimo što hitnije okončanje nasilja temeljeno na tome da bude održivo. Nažalost u toj je regiji bilo toliko kršenja primirja, toliko izljeva nasilja".

Libanonski premijer Fouad Siniora rekao je da izraelsko topništvo udara po njegovoj zemlji posljednjih 15 dana. Deseci ljudi umiru svakodnevno i Libanon je na koljenima. Libanonski premijer je napomenuo da "odgađanje primirja predstavlja opasnost". Na skupu se okupilo 15 ministara. Ni Izrael, ni Hezbollah, kao ni saveznici Hezbollaha Sirija i Iran, nisu bili pozvani.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan govorio je o važnosti da se postigne regionalno rješenje koje bi uključivalo sve zainteresirane strane. "Bitno je da surađujemo sa zemljama regije kako bi se iznašlo rješenje koje bi uključivalo Iran i Siriju".

Sudionici jučerašnjeg skupa složili su se da postoji potreba za međunarodnim snagama koje bi djelovale prema mandatu Ujedinjenih naroda i koje bi imale adekvatne kapacitete da pomognu u zavođenju mira. Glavni je tajnik pozvao zemlje da ponude svoje vojnike. Na skupu je također postignut sporazum o humanitarnoj pomoći za Libanon i o održavanju humanitarne konferencije. Ovdje u Washingtonu glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow odbacio je izvješća kako jučerašnji rimski razgovori predstavljaju neuspjeh jer nije postignut sporazum o trenutačnom prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG